Oporavak na burzama upitne je održivosti?

Upozorenje trgovcima
Tržišta dionica mogla bi zabilježiti značajne korekcije nakon uzleta koji ih je doveo u raskorak s gospodarstvom pogođenim koronavirusom, upozorio je u srijedu europski regulator.

Svjedočimo možda razdvajanju kretanja na tržištima dionica, koja rastu, i gospodarstva pogođenog pandemijom Covida 19, što otvara pitanje održivosti trenutnog oporavka tržišta, istaknula je Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala ESMA. Rizici su na tržištima i dalje jako visoki, dodaje ESMA u najnovijem izvješću o trendovima i rizicima.

Tržišta dionica u eurozoni porasla su 40 posto od sredine ožujka kada su zemlje uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, što je mnoge zemlje gurnulo u recesiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone ove godine pasti više od 10 posto, uz tek blagi oporavak u 2021.

Institucionalni i mali ulagači suočeni su s produljenim razdobljem rizika novih, potencijalno i značajnih, tržišnih korekcija, poručuje ESMA. Posebno zabrinjava potencijalni negativan utjecaj tih rizika na poduzeća u EU i na kvalitetu njihovih kredita te na kreditne institucije, dodaje agencija.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao već deveti put u posljednjih 10 dana jer se ulagači nadaju da će slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada natjerati Kongres da donese nove fiskalne poticajne mjere. Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu uskoro postići dogovor o novim fiskalnim poticajima jer se američko tržište rada oporavlja sporije nego što se očekivalo.

Na to je ukazalo izvješće agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000. Zbog toga Janet Walker, direktorica u tvrtki Abbot Downing, smatra da će i službeno izvješće o ukupnom zapošljavanju u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak, pokazati usporavanje tempa zapošljavanja.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su posljednjih mjeseci zaostajali po oporavku. Tako su cijene u komunalnom, potrošačkom i nekretninskom sektoru skočile prosječno između 2 i 3 posto. Zdravstveni sektor porastao je 2, a financijski 1,5 posto. Tehnološki sektor, koji već mjesecima predvodi po rastu, jučer je ojačao 0,9 posto.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama. Dow Jones indeks udaljen je, pak, od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači, oko 1,6 posto. Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 posto, na 5.940 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 posto, na 13.243 boda, a pariški CAC 1,90 posto, na 5.031 bod.  Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, nakon što je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu zahvaljujući nadi u nove poticajne fiskalne mjere. Azijske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks porastao već deveti od posljednjih 10 dana.

Deutsche Boerse želi nakon skandala u njemačkoj financijsko-tehnološkoj kompaniji Wirecard ovlasti za objavu nepropisnih postupaka kompanija, rekao je u srijedu direktor burzovnog operatera Theodor Weimer.

Wirecard je osnovan 1999. godine blizu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks Deutsche Boerse DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Ovog ljeta našao se u središtu skandala nakon što je revizorska kuća Ernst & Young upozorila da ne može pronaći dokaze o depozitima vrijednosti 1,9 milijardi eura. Wirecard je objavio stečaj i postao prva tvrtka uvrštena u DAX indeks koja je propala. Iznoseći prijedloge niza reformi koje razmatra nakon najveće korporativne prijevare u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, čelnik Deutsche Boersea naglasio je danas da burze diljem svijeta oštro reagiraju kada, primjerice, kompanije kasne s objavom poslovnih izvješća.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, pri čemu bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg blagog pada, mogli stagnirati na najvišim razinama u dva mjeseca. Svi analitičari danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Među sektorskim indeksima, jedino je pao industrijski, za 0,4 posto, dok je najviše porastao prehrambeni, za 4,5 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 7 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna kuna manje nego dan prije.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom. Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg znatnog pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 5 centi, na 44,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 centi, na 41,66 dolara.

You may also like

0 comments