Home Energetika Oporavak kupovine podigao cijene nafte na iznad 50 dolara

Oporavak kupovine podigao cijene nafte na iznad 50 dolara

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara, poduprte valom kupovina nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorile smanjenje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa višoj cijeni, od 48,66 dolara.

Početna sumnja da će prošlotjedni alžirski dogovor članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje u značajnijoj mjeri smanjiti višak u opskrbi ustupio je danas mjesto valu kupovina, zbog kojih su cijene prvi puta od kolovoza prekoračile razinu od 50 dolara za barel.

OPEC je dogovorio smanjenje proizvodnje na 32,5 do 33,0 milijuna barela dnevno, u odnosu na sadašnjih 33,5 milijuna barela, a detalje namjeravaju utanačiti na sastanku u studenom. “Mlaka reakcija analitičara na dogovor članica OPEC-a vjerojatno je potaknula val preuranjenih prodaja”, zaključuje Ole Hansen iz Saxo Banka.

Jeffrey Halley iz singapurske OANDA-e podsjeća pak da je “raspoloženje u petak donekle pokvarilo istraživanje koje je objavio Reuters a pokazalo je da je unatoč dogovoru o smanjenju proizvodnje OPEC do kraja rujna proizvodio rekordne količine sirove nafte”.

Proizvodnja OPEC-a vjerojatno je u rujnu dosegnula rekordnih 33,6 milijuna barela dnevno, u odnosu na revidiranih 33,53 milijuna barela dnevno koliko je iznosila u kolovozu, pokazalo je to istraživanje.

Odvojeno je naftni kartel danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 44,63 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts