Oporavak Kine i slabiji dolar podigli cijenu nafte

Bolje raspoloženje
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 46 dolara, poduprte slabijim dolarom i ohrabrujućim podacima iz kineske industrije koji su poboljšali raspoloženje na financijskim tržištima.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 45,89 dolara. Na američkom je tržištu porasla , na 43,14 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je na najnižu razinu u više od dvije godine zbog dodatnog ublažavanja američke monetarne politike. Stoga je roba čije su cijene izražene u dolarima, uključujući naftu, postala jeftinija za imatelje drugih valuta. Dodatnu potporu cijenama nafte pružili su i snažni podaci iz kineske proizvodnje, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Indeks menadžera nabave koji izražuje Caixin/Markit (PMI) pokazao je da je aktivnost u kineskim tvornicama u kolovozu porasla najsnažnije u gotovo deset godina, potaknuta prvim povećanjem novih izvoznih narudžbi u ovoj godini.

U takvom su okruženju cijene dionica porasle, što se očitovalo i u današnjem skoku svjetskom indeksa dionica MSCI nadomak rekordnoj razini. Iako tržišta nafte često prate trendove na burzama, trgovce i dalje brine potražnja u uvjetima pandemije koronavirusa.

Analitičari predviđaju da će se cijene nafte vjerojatno spustiti sa sadašnjih razina, podsjećajući da su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) znatno snizile procjene potražnje u drugoj polovini ove godine.

Analitičari i ekonomisti u Reutersovoj anketi procjenjuju da će se globalna potražnja za naftom smanjiti između osam i deset milijuna barela dnevno. U srpnju prognozirali su pad za 7,2 do 8,5 milijuna barela dnevno.

Konkretnije naznake o potražnji donijet će izvješća o američkim zalihama. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za dva miliijuna barela, te pad zaliha benzina za 3,6 milijuna barela.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 46,27 dolara, te je porasla 94 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments