Oporavak europske potražnje za automobilima u travnju

Potražnja za novim automobilima u Europskoj uniji snažno se oporavila u travnju dok je u Hrvatskoj njezin rast dodatno usporio, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci udruženja europskih proizvođača ACEA.

U travnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,3 milijuna novih automobila, 9,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

U ožujku njihov je broj smanjen za 5,3 posto.

Među vodećim tržištima najveći, dvoznamenkasti skok prodaje zabilježile su Španjolska, za 12,3, posto, i Velika Britanija, za 10,4 posto.

Slijede Francuska s devet posto, Njemačka s osam posto, i Italija sa 6,5 posto.

Zemlje ‘nove’ i ‘stare’ Europe gotovo su se izjednačile u tempu rasta potražnje nakon višemjesečnog razdoblja prednosti novih članica EU-a. ‘Stara’ Europa pritom i dalje bilježi višestruko veći ukupan broj registriranih novih automobila nego ‘nova’ Europa.

Tako je u travnju u 12 ‘novih’ članica EU-a broj registriranih novih automobila povećan za 14,2 posto na godišnjoj razini dok je u 15 ‘starih članica porastao 9,2 posto. Ukupno je pak u ‘staroj’ Europi registrirano 1,08 milijuna novih automobila a u staroj 106 tisuća, pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj je u prošlom mjesecu prema podacima ACEA-e registrirano ukupno 7.068 novih automobila, 13 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Time je rast njihova broja dodatno usporio u usporedbi s ožujkom kada je iznosio 17 posto.

Skroman rast potražnje u prva četiri mjeseca 2018.

U prva četiri mjeseca ove godine potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a (bez Malte) porasla je 2,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknuta snažnim travanjskim rastom, napominju u udruženju.

Ukupno je u tom razdoblju u EU registrirano 5,48 milijuna novih automobila.

Među vodećim tržištima najveći je rast potražnje zabilježen u Španjolskoj, za 11 posto. Slijede Njemačka s pet posto i Francuska sa 4,4 posto.

U Italiji je potražnja gotovo stagnirala na godišnjoj razini dok je u Velikoj Britaniji smanjena 8,8 posto.

Nove članice EU-a u dosadašnjem dijelu godine bilježe jako dobre rezultate, uz povećanje broja registracija za 12,5 posto, primjećuju u ACEI-i.

U ‘staroj’ Europi potražnja je porasla skromnih 1,9 posto.

U Hrvatskoj je prema podacima ACEA-e u prva četiri mjeseca ove godine registrirano ukupno 20.927 novih automobila, 22,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

You may also like

0 comments