Home Ekonomija Opel bi uskoro mogao prijeći u vlasništvo koncerna Peugeot/Citroen

Opel bi uskoro mogao prijeći u vlasništvo koncerna Peugeot/Citroen

by Marijan Opacak

Tradicionalna njemačka automobilska marka Opel uskoro bi se mogla naći u vlasništvu francuskog automobilskog koncerna PSA Peugeot/Citroen, javljaju u utorak njemački mediji pozivajući se na izvore u upravi General Motorsa, vlasnika marke Opel.

“PSA preispituje moguću kupnju Opela”, potvrdio je za agenciju AFP glasnogovornik tvrtke u Parizu.

 Prije toga je agencija Reuters javila kako su pregovori o prodaji Opela, koji se od 1929. nalazi u vlasništvu američkog General Motorsa već uznapredovali te da je potpisivanje kupoprodajnog ugovora “pitanje dana”.
General Motors je prije nekoliko dana objavio kako je s markama u Europi, uz koje pored Opela pripada i britanski Vauxhall, polučio gubitak od 240 milijuna eura, što se najviše povezuje s padom vrijednosti funte. GM unatoč tomu očekuje da će od sljedeće godine marke Opel i Vauxhall početi poslovati s dobitkom.
 PSA, prema informacijama agencija, planira otkup i marke Vauxhall, koji za britansko tržište proizvodi modela iz Opelove linije.
GM od 90-tih godina pokušava obnoviti marku Opel, sa sjedištem u Ruesselsheimu pored Frankfurta, a u sklopu mjera štednje je bio prisiljen zatvoriti nekoliko pogona u Europi, između ostalog i onaj u njemačkom Bochumu.
 PSA je, nakon Volkswagena, najveći proizvođač automobila u Europi.
(Agencije)

Related Posts