OPEC smanjio procjene rasta i potražnje za sljedeću godinu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak je smanjila procjene rasta globalne potražnje za naftom za ovu i iduću godinu, a Saudijska Arabija paralelno razmatra smanjenje proizvodnje kako bi se poduprle cijene pritisnute naznakama obilne ponude.
OPEC je u najnovijem mjesečnom izvješću za listopad objavio da očekuje da će potražnja ove godine porasti za 1,5 milijuna barela nafte dnevno, na 98,79 milijuna barela dnevno. Time je smanjio dosadašnju procjenu rasta potražnje za 40 tisuće barela nafte dnevno. Snižene prognoze, kako pojašnjavaju u kartelu, odražavaju slabiju od očekivane potražnju na Bliskom istoku i nešto slabiju potražnju u Kini.

U 2019. godini potražnja će prema novim procjenama OPEC-a vjerojatno porasti za 1,29 milijuna barela dnevno, na 100,08 milijuna barela dnevno. Time je procjena iz rujanskog izvješća srezana za 70-ak tisuća barela dnevno.

Što se tiče globalne ponude, OPEC ističe se da će proizvođači van toga kartela, predvođeni Sjedinjenim Državama, vjerojatno povećati proizvodnju. “Premda je na tržištu sada uspostavljena određenu ravnoteža, projekcije rasta ponude u 2019. za proizvođače izvan OPEC-a upućuju na zaključak da će rast proizvodnje biti brži od rasta svjetske potražnje za naftom, što će rezultirati povećanjem viškova na strani ponude na tržištu nafte”, tumače u OPEC-u.

“Najnovije, pogoršane projekcije rasta globalnog gospodarstva i prateće neizvjesnosti potvrđuju da je proteklih mjeseci ojačao pritisak na naftnu potražnju”, dodaju. Premda američki predsjednik Donald Trump traži od OPEC-a da proizvodi više nafte kako bi se poništio efekt sankcija nametnutih Iranu, Saudijska Arabija pokušava smanjenjem proizvodnje poduprijeti cijene, uglavnom u skladu sa uspješnim sporazumom iz 2016. godine u kojem je sudjelovala i Rusija.

U posljednje vrijeme ojačali su pak pritisci na slabljenje cijena nafte na svjetskim tržištima pa je u ponedjeljak službeni Rijad apelirao na proizvođače da se smanje proizvodnja za ukupno milijun barela nafte dnevno, od čega bi se za polovinu toga smanjenja pobrinula Saudijska Arabija.

OPEC-ovo izvješće pokazuje također, uz citiranje sekundarnih izvora, da je proizvodnja OPEC-a u listopadu u odnosu na rujan uvećana za 127 tisuća barela dnevno, na ukupno 32,90 milijuna barela dnevno, što odgovara približno trećini ukupne svjetske proizvodnje.

You may also like

0 comments