OPEC predložio da Rusija postane promatrač u organizaciji

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predložila je Rusiji da postane njezinom članicom, ali Ruska Federacija ostat će promatrač, izjavio je u ponedjeljak čelnik Rosnefta Igor Sečin za vrijeme konferencije FT Commodities, koja se održava u Singapuru. “Pregovori i razmjena mišljenja između Ruske Federacije i OPEC-a vrlo su pozitivni, a OPEC je predložio Rusiji da postane članom organizacije”, rekao je Sečin.

On je dodao da je u zemljama OPEC-a proizvodnja nafte u rukama kompanija u vlasništvu države, a da je ruska naftna industrija u privatnom vlasništvu, što, kako je rekao, nije karakteristično za OPEC. Također je rekao da Ruska Federacija zbog klimatskih uvjeta ne može brzo prilagođavati obujam proizvodnje nafte. “Uzimajući u obzir razlike u uvjetima proizvodnje i vlasništva, ruska vlada slaže se sa statusom promatrača u OPEC-u”, rekao je Sečin.

Ujedno je izjavio da će Europa i ubuduće biti glavnim potrošačem ruske nafte. “Nedvojbeno, Europa je za nas glavni potrošač, ali rastuće azijsko-pacifičko tržište isto tako nam je vrlo atraktivno”, rekao je Sečin. Rusija je jedna od najvećih svjetskih proizvođača nafte, trenutno crpi više od 10,7 milijuna barela dnevno nafte, što je najviša razina njezine proizvode od raspada SSSR-a.

You may also like