OPEC povećao prognoze

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procijenila je u ponedjeljak da će potražnja za njihovom naftom u ovoj godini biti osjetno veća no što su dosada prognozirali budući da će ostale zemlje-proizvođači smanjiti proizvodnju s obzirom na osjetno niže cijene nafte.

U OPEC-u sada prognoziraju da će potražnja za njihovom naftom u 2015. u prosjeku iznositi 29,21 milijun barela dnevno, što je 430 tisuća barela dnevno više no što su dosada predviđali. Time bi se potražnja za OPEC-ovom naftom podigla na razinu prošle godine. Ukupno bi svjetska potražnja za naftom u 2015. trebala rasti u prosjeku 1,17 milijuna barela dnevno, na 92,32 milijuna barela dnevno, čime je tek neznatno podignuta prognoza iz prošlomjesečnog izvješća.

Ujedno su oštro snizili prognozu ovogodišnjeg rasta proizvodnje u zemljama koje nisu njegove članice, na 820 tisuća barela dnevno, što je 420 tisuća barela dnevno manje no što su prognozirali u siječnju. Ukupno bi ta skupina trebala proizvoditi 57,1 milijun barela dnevno.

Kao glavni razlog snižene prognoze navode posustajanje proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD-u i smanjena ulaganja u proizvodnju nafte općenito. “Glavni razlog (smanjene opskrbe iz zemalja izvan OPEC-a) bit će najavljena smanjena kapitalna potrošnja u 2015. u međunarodnim naftnim kompanijama, te manji broj aktivnih bušotina u SAD-u i Kanadi”, navodi se u izvješću. Najviše je snižena procjena proizvodnje u SAD-u, za 130.000 barela dnevno, zbog posustajanja proizvodnje iz škriljaca. Američka će proizvodnja tako u 2015. rasti 820 tisuća barela dnevno, odnosno ukupno 13,64 milijuna barela dnevno.

You may also like