OPEC povećao opskrbu usprkos novom soju virusa

Ishod sastanka

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe na početku iduće godine unatoč bojaznim da bi nafta iz strateških rezervi i nova varijanta koronavirusa mogli naškoditi potražnji.

OPEC+ odlučio je ljetos povećati opskrbu u mjesecima do kraja ove i na početku iduće godine za po 400 tisuća barela dnevno kako bi je postupno normalizirao nakon značajnog smanjenja u pandemijskoj 2020. godini radi prilagodbe urušenoj potražnji.

Prošle godine OPEC+ je tako smanjio proizvodnju od rekordnih 10 milijuna barela dnevno, a trenutno je smanjuje za oko 3,8 milijuna barela dnevno.

Gospodarstvo se u međuvremenu počelo oporavljati od koronakrize, cijene nafte snažno su porasle i veliki su kupci na čelu sa SAD-om od skupine zatražili da na tržište na kraju godine izbacuje više od najavljenih 400 tisuća barela dnevno.

OPEC+ otklonio je te pozive pa je SAD odlučio u koordinaciji s Južnom Korejom, Indijom, Japanom, Velikom Britanijom i Kinom pustiti na tržište milijune barela nafte iz strateških rezervi.

Kina je već naftu iz rezervi ponudila na aukciji već u rujnu i odgovorila je da će o opskrbi razgovarati i s proizvođačima i s kupcima i prilagoditi plasman rezervi svojim potrebama.

Prije sastanka OPEC+ u četvrtak izvori su rekli da bi grupa zbog neizvjesnosti na tržištu mogla razmotriti i pauzu u povećanju opskrbe, potvrditi odluku o povećanju za 400 tisuća barela dnevno ili čak smanjiti proizvodnju.

Skromnije povećanje opskrbe ili njezino smanjenje dovelo bi OPEC u sukob s Washingtonom u kontekstu ionako mlakih odnosa SAD-a i Saudijske Arabije, vodećeg proizvođača nafte u kartelu, napominje Reuters.

Stručnjaci OPEC+ rekli su pak u izvješću koje je u srijedu vidio Reuters da se još ne može utvrditi kako će omnikron utjecati na potražnju, unatoč tome što su mnoge zemlje uvele blokade i druga ograničenja.

Grupa je tako u četvrtak odlučila nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe za 400 tisuća barela dnevno u siječnju, poručivši ipak da bi u kratkom roku mogli prilagoditi proizvodnu politiku ako nova varijanta koronavirusa naškodi potražnji.

Dodali su i da bi se mogli ponovo sastati i prije početka iduće godine budu li prilike to zahtijevale.

You may also like