Home Energetika OPEC počeo smanjivati proizvodnju, cijene nafte skočile

OPEC počeo smanjivati proizvodnju, cijene nafte skočile

by Agencije

Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 56 dolara, poduprte izvješćima da ključne članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) počinju smanjivati proizvodnju a dodatnu potporu pružile su i prognoze snažnog rasta potražnje u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,20 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 53,20 dolara. Jučer je završila trgovanje u plusu 1,43 dolara.

Naftna tržišta porasla su jučer nakon konferencije za novinstvo novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, poduprta osjetno slabijim dolarom, koji jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom, budući da su njezine cijene iskazane u američkoj valuti. Dodatnu potporu naftnim tržištima pružila je i vijest da Saudijska Arabija smanjuje izvoz nafte u Aziju.

OPEC je i danas u fokusu pozornosti, posebno konkretne naznake da se članice spremaju smanjiti proizvodnju kao što je i dogovoreno u studenom. Proizvodnja bi u koordinaciji s nekoliko vodećih neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, trebala biti smanjena za nekih 1,8 milijuna barela dnevno kako bi se smanjila prekomjerna opskrba tržišta.

“Sve je usredotočeno na realizaciju sporazuma na razini OPEC-a, koja po svemu sudeći napreduje prema planu”, kazao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB Marketsa.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih u četvrtak je izjavio da će sporazum OPEC-a ubrzati rebalans svjetskog tržišta nafte i da će cijene nafte reagirati na taj trend tokom ove godine.

“U prvom redu valja istaknuti da je stanje na tržištu izuzetno dobro”, naglasio je saudijski ministar na konferenciji u Abu Dhabiju. Dodao je da će ove godine globalna potražnja za naftom porasti za više od milijun barela dnevno a tržište će izbalansirati ponudu i potražnju u sljedeće dvije do tri godine.

Kuvajtski ministar nafte Essam al-Marzuk rekao je na istoj konferenciji – ne navodeći pojedinosti – da je proizvodnja u njegovoj zemlji već smanjena više no što su obećali prema sporazumu OPEC-a.

Irački ministar nafte Džabar Ali al-Luaibi rekao je novinarima da se Irak “nada boljoj cijeni” nafte. Irak je smanjio izvoz nafte za 170.000 barela dnevno a ovog tjedna trebali bi ga smanjiti za daljnjih 40.000 barela dnevno, kako je istaknuo.

U BMI Researchu napominju kako se općenito gledano “čini da se dogovor o smanjenju proizvodnje na razini OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a poštuje… Izračunali smo da je stupanj poštivanja dogovora na razini od oko 73 posto”, u čemu prednjače zemlje članice Vijeća suradnju u Perzijskom zaljevu – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman.

Dodatno je cijene nafte poduprla vijest o rekordnoj prodaji automobila u Kini u prošloj godini. Prodano ih je 28 milijuna, čak 13,7 posto više nego u godini ranije.

U državnoj naftnoj kompaniji China National Petroleum Corp (CNPC) procijenili su u četvrtak da će kineski neto uvoz nafte ove godine porasti za 5,3 posto, na 396 milijuna tona (oko osam milijuna barela dnevno), odražavajući veću potrošnju goriva u zemlji. Potražnja za sirovom naftom dosegnut će rekordnih 594 milijuna tona (oko 12 milijuna barela dnevno), navode u CNPC-ju.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 50,98 dolara, što znači da je bila 48 centi niža nego u prethodnom trgovinskom danu.

Related Posts