OPEC plus mora rezati proizvodnju

Analiza dana
Cijene nafte približile su se u utorak na međunarodnim tržištima razini od 55 dolara.

Cijene su potaknute nadom trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli dodatno ograničiti opskrbu kako bi je uskladili s mogućim smanjenjem potražnje zbog epidemije koronavirusa, a naftni kartel plus proizvođačice nafte izvan kartela, tzv. OPEC+ smanjuju opskrbu za 1.7 milijuna barela na dan. Odluka je to koja se temelji na nagađanju o smanjenju proizvodnje i procjeni učinaka koronavirusa na tržište, kažu u energetskom ING-ovom think thanku.

Trgovce je danas zaokupila informacija upućenih izvora da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafe (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, mogli smanjiti proizvodnju za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, kako stoji u izvješću s burzi,  kako bi uravnotežili tržište s obzirom na mogući pad potražnje zbog epidemije koronavirusa, poručili su s Reutersova globalnog foruma.

Ako proizvođči ocijene kako će epidemija biti suzbijena i kako0 će njezine posljedice u kratkom roku jenjati, kao što je bio slučaj sa SARS-om, mogu samo odlučiti pričekati završetak razdoblja niskih cijena i da se potražnja oporavi, no članovi kartela s pažnjom obavljaju konzultacije s kineskim dužnosnicima o tome, piše Bloomberg.

Usporavanje gospodarskih aktivnosti zbog virusa smanjit će potrošnju nafte u cijeloj 2020. za 300 tisuća do 500 tisuća barela dnevno, što odgovara oko 0,5 posto globalne potražnje, kao što smo pisali u jučerašnjoj analizi.

Produlji li OPEC sporazum o ograničenju opskrbe do kraja godine, to će neutralizirati višak u opskrbi i uravnotežiti tržište sugerira analiza Bloomberga.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 55,51 dolar, što znači da je bila 3,43 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments