OPEC-ovo smanjenje proizvodnje konačno daje rezultate, cijene nafte porasle

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle 3,5 posto, odmaknuvši se od najnižih razina od studenoga, što se zahvaljuje naznakama da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje konačno daje rezultate. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,5 posto, na 50,84 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 3,5 posto, na 47,84 dolara.

Nakon što su tjedan dana prije potonule više od 5 posto i zaronile na najniže razine od studenoga prošle godine, prošloga su tjedna cijene ‘crnog zlata’ porasle zahvaljujući padu američkih zaliha i očekivanjima da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) produljiti razdoblje smanjene proizvodnje.

Ulagače je najviše oraspoložio podatak da su prethodnoga tjedna američke zalihe pale za 5,3 milijuna barela. To upućuje na zaključak da se višak ponude počinje smanjivati zahvaljujući smanjenoj OPEC-ovoj i proizvodnji nekih drugih najvećih svjetskih proizvođača koji nisu u tom kartelu, kažu analitičari.

Članice OPEC-a i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su smanjenje proizvodnje u prvoj polovini ove godine za 1,8 milijuna barela dnevno, no globalne zalihe tek sa zadrškom reagiraju na tu inicijativu. “Podaci o zalihama američke sirove nafte ulili su optimizam na tržište. Bez obzira na to, problem i dalje postoji, prezasićenost nije otklonjena, a zalihe su još uvijek prilično visoke”, kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

OPEC i drugi proizvođači sastat će se 25. svibnja kako bi odlučili hoće li produljiti razdoblje smanjene proizvodnje. Saudijska Arabija, najveća izvoznica i de facto predvodnica OPEC-a, objavila je da očekuje produljenje do kraja 2017., a možda i dulje.

Iz Commerzbanka, pak, upozoravaju na faktore koji ograničavaju rezultate OPEC-ovih nastojanja. “Brzi oporavak proizvodnje nafte u SAD-u ograničava utjecaj OPEC-a na cijene putem ograničene ponude”, poručili su u bilješci klijentima, dodajući da produljenje razdoblja smanjene opskrbe “vjerojatno na dulji rok neće polučiti veći uspjeh od dosadašnjih rezova”.

Rast američke proizvodnje protegnuo se već na 12. mjesec. U SAD-u je od sredine 2016. proizvodnja sirove nafte porasla više od 10 posto, na više od 9,3 milijuna barela dnevno, blizu razine najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I posljednji podaci tvrtke Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošloga je tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih devet, što je 17. tjedan zaredom kako taj broj raste. Pritom je broj tih postrojenja dosegnuo 712, najvišu razinu od travnja 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

You may also like

0 comments