OPEC-ovo protivljenje Trumpu u fokusu tržišta

Nastavak rasta
Cijene nafte nastavile su u srijedu rasti na međunarodnim tržištima, zbog očekivanja pada američkih zaliha te nakon što je Saudijska Arabija odgovorila na pritisak američkog predsjednikaDonalda Trumpa najavom da će braniti smanjene proizvodne kvote OPEC-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 67 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,88 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 56,25 dolara. Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri postupaju “polako”, kao odgovor na pritisak Trumpa koji je u ponedjeljak pozvao skupinu da smanji ograničenja na proizvodnju nafte.

“Mi idemo polako. OPEC-ovih 25 članica pristupa vrlo sporo i odmjereno. Kao što se pokazalo u drugoj polovini prošle godine, prije svega nas zanima stabilnost tržišta ”, rekao je Falih na pitanje da komentira Trumpov tweet, objavio je CNBC.

Cijena nafte je do sada u ovoj godini porasla gotovo za četvrtinu, nakon što su OPEC i drugi proizvođači poput Rusije i Omana dogovorili rezove proizvodnje kako bi izbjegli rast prezasićenosti, posebice nakon procvata američke proizvodnje iz škriljca. “Donald Trump je objavio tweet, a OPEC je odgovorio. To nije poruka koju je želio čuti, tako da priča još nije gotova ”, rekla je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Na temelju trenutnih tržišnih podataka, takozvana OPEC+ grupa “vjerojatno će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje do kraja godine”, izjavio je u utorak neimenovani izvor iz jedne zemlje Perzijskog zaljeva.

U srijedu su cijene nafte imale potporu i pada zaliha nafte u SAD-u, koje su se u prošlom tjednu smanjile za 4,2 milijuna barela, prema podacima Američkog instituta za naftu. Analitičari iz Reutersove ankete su očekivali rast zaliha za 2,8 milijuna barela. Kasnije tijekom dana službeno će izviješće objaviti američka vlada. “Cijene su poskočile jer su članice OPEC-a zadržale čvrsto stajalište u planiranim smanjenjima proizvodnje, unatoč pojačanom političkom pritisku američkog predsjednika Trumpa početkom ovog tjedna”, izjavio je Benjamin Lu iz britanskog Phillip Futuresa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 64,08 dolara, što znači da je pala 1,28 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments