Općina Tisno prodaje ruskom naftašu teren za 30 milijuna kn

Početkom ovog tjedna načelnik općine Tisno Ivan Klarin potpisat će s Aqua Relaxio, hrvatskom tvrtkom u vlasništvu ruskog naftaša Alexeya Frolova, ugovor o kupoprodaji 60.000 četvornih metara općinskog terena za projekt gradnje turističko-zdravstvenog kompleksa području Prisligaj-Jazina.

U roku od 15 dana nakon potpisivanja ugovora investitor će općini Tisno uplatiti polovicu ugovorene vrijednosti, 15 milijuna kuna, što je gotovo razina godišnjeg proračuna općine, dok će preostali iznos uplaćivati u ratama, i to kvartalno u naredne dvije godine.

Projekt je zbog niza pitanja koje se posljednjih mjeseci otvaralo na političkoj razini nakratko zapeo, no ipak dobio potporu općinskog vijeća, a raspravom su se raščistile i neke dvojbe, prenosi Poslovni dnevnik. Kako kaže zamjenik načelnika općine Miljenko Meštrov, u slučaju da u ugovorenom roku za gradnju kompleksa od pet godina projekt ne bude realiziran, ugovor o prodaji se raskida. Projekt ruskog investitora težak je 105 milijuna eura, a za svaku fazu općina dobiva bankovno jamstvo u visini jedan posto ukupnog ulaganja. Predviđena je  gradnja hotela najviše kategorije sa 600 ležajeva, 25 vila sa 150 kreveta, te detoksikacijski i centar za održavanje kondicije.

”Poslovni plan predviđa zapošljavanje 360 radnika za stalno, te sezonska zapošljavanja, s time da je fokus na radu tijekom cijele godine. Radovi, zbog osjetljivosti lokaliteta na kojemu se predviđaju i činjenice da dozvole ne ovise samo o lokalnoj razini, nego i o ministarstvima mora, prometa i infrastrukture, te poljoprivrede i šuma, neće startati odmah”, kaže Meštrov.

Vidljivi radovi na gradnji objekata se očekuju u drugom kvartalu 2016., do kada se očekuje ishođenje potrebnih dozvola i dokumentacija za gradnju infrastrukture i objekata, a prema zacrtanom planu svečano otvaranje kompleksa u Tisnom trebalo bi se dogoditi za sezonu 2019. Radi ubrzanja procedure, već je usuglašeno s budućim partnerima da se projekt kandidira za status ulaganja od strateškog interesa države.

Crno zlato

Aqua Relaxio najmlađa je od četiri hrvatske tvrtke naftaša Frolova, koji u Rusiji posjeduje 500-njak benzinskih crpki i već godinama posluje u Hrvatskoj. Njegov su projekt plutajuće crpne stanice Flash u hrvatskim marinama. Preko tvrtke Crno zlato, koja zapošljava 20 radnika i lani je ostvarila gotovo 30 milijuna kuna prihoda, otvorio je najprije u marini Frapa u Rogoznici, a potom u još tri marine plutajuće crpke za točenje goriva za brodove i jahte, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments