Općina Legrad bogata naftom?

Kako stvari stoje, Općina Legrad kod Koprivnice mogla bi postati bogato nalazište nafte, što mami osmijeh na lice načelniku Ivanu Saboliću, ali i ostalim mještanima.
Počeli su, naime radovi na polju Legrad 2 koje provodi naftna industrija INA. Nakon opsežnih ispitivanja u 2015. godini, na području općine, kako doznajemo, došli su do podataka kako postoji velika vjerojatnost da su „polja“ na legradskom području, naselja uz rijeku Dravu, bogata „crnim zlatom“.

Još prije tri godine INA je provela posebna 3D seizmička snimanja, jer je prema dostupnim podacima na legradskim poljima bilo potencijala da u podzemlju postoje sirovine, i to dovoljna količina, da se naprave nove crpene stanice. U INA-i su se ponajprije nadali da će tamo pronaći zemni plin, ali podaci koje su dobili nakon ispitivanja govore da bi tamo moglo biti nafte.

O ozbiljnosti ovih ispitivanja govori podatak da je INA potrošila dva milijuna kuna za pripremne radove, a ovog tjedna trebalo bi u Legrad doći i cijelo postrojenje kojim će se utvrditi koliko je nafte na legradskim „poljima“. S postrojenjem u Legrad dolazi i nekoliko desetaka radnika INA-e.

Informaciju je potvrdio i legradski načelnik Ivan Sabolić, koji je naveo pojedinosti o mogućem nastavku radova na području općine Legrad.

Iako je trenutačno u stadiju mirovanja, i drugi veliki projekt u Legradu nije zaboravljen. Naime, turska tvrtka MB Geothermal itekako je zainteresirana za istraživanja geotermalnih potencijala na izvorima u Legradu.

Turska kompanija kani uložiti 20 milijuna eura samo u istraživanje svih polja. U planu je izgradnja termoelektrane od 10 megavata, ali i mogućnost izgradnje staklenika za uzgoj povrća, gdje bi se za grijanje koristila toplinska energija, koja bi preostala nakon iskorištavanja u termoelektrani. Turska kompanija, osim što je već izgradila nekoliko termoelektrana, poznata je i po proizvodnji plastenika za uzgoj povrća.

You may also like