Opal ograničio pristup Gazpromu

Energetska solidarnost?
Njemačka kompanija “Opal Gastransport”, koja je operater plinovoda “Opal”, ograničila je ruskom “Gazpromu” pristup tranzitnim kapacitetima plinovoda, priopćila je Savezna agencija za mrežu Njemačke.

Ovo ograničenje, koje je stupilo na snagu 14. rujna, uvedeno je u skladu sa odlukom Savezne agencije za mrežu prema kojoj “Opal gastransport GmbH” više neće moći prodavati tranzitne kapacitete za prikupljanje i selekciju plina u količini od 15,86 miliona kilovata na sat, kao ni vršiti njihov prijevoz korištenjem tih kapaciteta.

Savezna agencija za mrežu objasnila je svoju odluku činjenicom da “Gazprom” ima alternativne transportne pravce i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema Europskoj uniji.

Ranije je sud Europske unije razmotrio žalbu poljskih vlasti i poništio odluku Europske komisije iz 2016. godine o proširenju pristupa “Opalovim” kapacitetima “Gazpromu”. Sud se, obrazlažući odluku, pozivao na narušavanje principa energetske solidarnosti. Poništena odluka dala je “Gazpromu” mogućnost da dodatno transportira do 10,2 milijarde kubnih metara plina godišnje, sudjelujući u odgovarajućim aukcijama.

Prema važećim europskim standardima, “Gazprom” može računati na samo 50 posto tranzitnog kapaciteta ove cijevi, odnosno na 12,8 milijardi kubika. “Gazprom” i ruska Vlada rade na službenom odgovoru na odluku suda. Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da će ograničenje utjecati na pregovore o plinu sa Ukrajinom i Europskom komisijom, kao i na situaciju sa snabdijevanjem energijom u europskim zemljama, javlja Sputnjik.

“Opal” je grana plinovoda koji spaja “Sjeverni tok” sa plinskim transportnim sistemom Srednje i Zapadne Europe. Plin ulazi u Njemačku do granice sa Češkom.

You may also like

0 comments