Opačić protiv oduzimanja sredstava HZZ-u

Bivša SDP-ova ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić nazvala je u srijedu “najlošijom mogućom odlukom” neslužbenu najavu da će Vlada novac potreban za isplatu 1000 eura za svako novorođeno djete namaknuti iz sredstava namijenjenih aktivnoj politici zapošljavanja, a Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) to je demantirao poručivši da će biti osigurano dovoljno novaca za provedbu svih mjera aktivne politike zapošljavanja.

“To je loša, najlošija moguća odluka”, rekla je Opačić novinarima u Saboru komentirajući napise u medijima da će Vlada nastojati ispuniti predizborno obećanje Domoljubne koalicije o 1000 eura pomoći za svako novorođenče smanjivanjem sredstava namijenjenih mjerama aktivne politike zapošljavanja na četvrtinu prošlogodišnjih. Opačić kaže da su mjere aktivne politike zapošljavanja mladih počele davati rezultate, pa bi takva najava značila da za to više neće biti novca. Potvrdila je da će SDP uskoro izaći sa zakonskim prijedlogom o pomoći od 8000 kuna za svako novorođeno djete, za što je potrebno oko 280 milijuna kuna godišnje.

Medijske najave smanjivanja novca za zapošljavanje kritizirali su i sindikati, pa je tako Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio kako bi takav potez bio upravo suprotan onome što demografski stručnjaci već desetljećima predlažu. “Posao, stan i vrtić su tri temeljna stupa na kojima počiva uspješna populacijska politika. Nemojte potkopavati jedan od njih, smanjujući sredstva namijenjena zapošljavanju”, poručio je vladajućima SSSH.

Iz HZZ -a je u međuvremenu stigao demanti sporne najave u kojem se ističe kako će u 2016. godini biti dovoljno sredstava za sve programe zapošljavanja. Lani je ukupno isplaćeno gotovo 1,2 milijarde kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja, od toga 941 milijun iz nacionalnih sredstava, te 252 milijuna iz EU-ovih sredstava.

Tijekom 2016. godine planirano je 530 milijuna kuna EU-ovih sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja, što je značajno veći iznos nego prošle godine. Ta sredstva, uz dodatna proračunska sredstva koja će nam biti poznata donošenjem državnog proračuna za 2016. godinu, bit će dovoljna za provedbu svih programa mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuje HZZ. Kriteriji i uvjeti korištenja mjera sukladni su preporukama Europske komisije i usvojenim Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj za razdoblje od 2015.-2017. godine, te će biti korigirani u dogovoru sa socijalnim partnerima i preporukama vanjske evaluacije mjera aktivne politike tržišta rada, ističe HZZ.

Dodatni naglasak bit će na mjerama obrazovanja, pa se planira povećani obuhvat mjera osposobljavanja, usavršavanja, te dodatne prekvalifikacije nezaposlenih, novozaposlenih ili zaposlenih kojima zbog promjene tehnoloških uvjeta rada i nedostatka vještina prijeti otpuštanje, navodi HZZ.

You may also like

0 comments