Opačić će pomagati ugroženima, Strinavić to ocijenjuje populizmom

“Blago siromašnima pred izbore. Jedino tako možemo komentirati najavu ministrice Opačić o novom paketu pomoći socijalno najugroženijim građanima. Osim većih novčanih naknada za nezaposlene i radno nesposobne, Vlada će već od ove jeseni socijalno najugroženijim građanima s 200 kuna subvencionirati račune za struju. Blokirani građani imaju jako gorko iskustvo sa otpisom duga koji je doživio totalni debakl”, rekao nam je Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani.

“Gorko iskustvo imamo i od velikih i bombastičnih najava o velikom broju građana kojima će biti otpisan dug. Tu mjeru je ostvario jako malen i zanemariv broj socijalno ugroženih građana”, objašnjava Strinavić.

“Vlada je izašla populistički sa ovom mjerom premda vidimo da nisu osigurali sredstva u ionako praznom proračunu i nikome nije jasno odakle će se naći potrebiti novac za realizaciju ovih mjera, osim ako nam Vlada ne planira novo zaduživanje”, pita se Strinavić.

“Vlada je zanemarila činjenicu da je u Hrvatskoj još uvijek 60.000 gladne djece i valjda je svima jasno da u Hrvatskoj sa socijalnom politikom nešto ne štima. Ovu mjeru smatramo populističkom mjerom isključivo u predizborne svrhe i postavljamo si pitanje što su čekali do sada”, zaključuje Strinavić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je u petak povećanje zajamčene minimalne naknade za samce koji su radno nesposobni te za djecu samohranih roditelja, dok bi oko 125 tisuća korisnika socijalnih naknada dobivali vaučere od oko 200 kuna za plaćanje energenata. Opačić je to najavila na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, na kojoj je prestavila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi, koji bi trebao biti upućen u hitnu saborsku proceduru. “Uočili smo da postoje dvije kategorije koje su unatoč našim socijalnim naknadama i dalje najugroženije. Riječ je o radno nesposobnim ljudima koji su iznad 65 godina i koji su sami te žive od naknade od 800 kuna. Mi smo tu naknadu odlučili povećati za 120 kuna, što znači da bi sada dobivali 920 kuna”, rekla je ministrica Opačić. Pojasnila je kako je, prema bazi podataka, takvih samaca oko 11.090. “Djeci koja žive u kućanstvu sa samohranim roditeljima isto tako dižemo naknadu za 120 kuna, a imamo 3.100 takve djece”, izvijestila je.

Izrazila je nadu da će se naknade povećati od 1. listopada, kada počinje ogrijevna sezona, s obzirom da će zakonske izmjene ići u Sabor po hitnoj proceduri. Za korisnike socijalnih naknada najavila je uvođenje naknade za energetski ugroženog kupca. “Već dugo radimo s Institutom Hrvoje Požar na energetskom siromaštvu. Sad možemo ići s prvim korakom, a to je osiguranje naknade za suzbijanje energetskog siromaštva za korisnike zajamčene minimalne naknade i korisnike osobnih invalidnina”, rekla je ministrica Opačić. Naknada će iznositi oko 200 kuna, bit će u obliku vaučera te se neće moći potrošiti ni za što drugo osim za plaćanje energenata. “Dobivat će je oko 125 tisuća ljudi i za to nam na godišnjoj razini treba oko 170 milijuna kuna. U ovom trenutku još razgovaramo o modelu financiranja”, istaknula je i izrazila uvjerenje da će do idućeg tjedna biti definiran taj model. Teško je, kaže, bilo zatvoriti financijsku konstrukciju, ali misli kako su u tome uspjeli.

Opačić odbacuje da je razlog povećanja naknada predizborna kampanja. S mjerama se krenulo tek sada jer se, tvrdi, sve dosadašnje vrijeme konsolidirao sustav te su se ‘ručno’ čistile one socijalne kategorije koje su zbog nedostatka kontrole ulazile u sustav. “Za povećanje naknada nam treba godišnje 26 milijuna kuna što ćemo dobiti kroz rebalans, a kada je riječ o energetskom siromaštvu radi se o posve novim izvorima financiranja, a ne o proračunskim sredstvima”, ustvrdila je Opačić.

Novost Zakona je i prebacivanje nadležnosti za rješavanje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu na urede državne uprave u županiji. Također, ukida se i odredba prema kojoj radno sposobna osoba koja prima zajamčenu minimalnu naknadu gubi pravo na nju od države nakon dvije godine, a nakon toga može tek nakon tri mjeseca podnijeti novi zahtjev. Takva se odredba ukida kako bi se spriječio rizik od siromaštva, s obzirom da je mali broj korisnika te nakade tijekom posljednjih godinu i pol uspio pronaći zaposlenje.

You may also like