Home Hrvatska Opačak: Treba li Pametno nazvati Suhoparno?

Opačak: Treba li Pametno nazvati Suhoparno?

by Energypress.net

Danas je stranka Pametno predstavila svoj program u Europskom domu u Zagrebu. Nevjerojatno suhoparna i bezidejna izlaganja koja su u suštini nabrojala sve problema s kojima se poduzetništvo susreće ali nije dalo nijedan odgovor kako ih riješiti osim floskula o potrebi rješavanja.

Tribinu o poduzetništvu počeo je Daniel Hinšt koji je publici stručnim jezikom objasnio da je Hrvatska jako nisko na raznim ljestvicama koje prikazuju konkurentnost i kako je glavna prepreka slobodi poslovanja i slobode tržišta nepoštivanje članka 49. Ustava, koji podrazumijeva slobode tržišta i poduzetništva, i administracija koju namjerava ukinuti tako sto će Pametno osnovati ured za ukidanje administracije i napravit elektronsku bazu propisa, koje će onda metodom popularnog lajka, vjerovano, biti ukidana.

Piše: Marijan Opačak

Sljedeće izlaganje opet nije donijelo ništa novo. Dražen Oreščanin je opet ponovio sto čak i ptice na grani znaju da bez kvalitetnog ulaganja u školstvo nema ni kvalitetnog radnika, ali nije predložio ni jedan način na koji bi to i promijenio, osim sto je izrazio zelju da bi volio vidjeti vise biokemičara umjesto politologa.

Treće izlaganje na temu je iznosio Mislav Balković, dekan Algebre, koji je pred cijenjenu publiku iznio jako puno grafova kako Japanci i Korejci ne idu na godišnji, ne uzimaju slobodne dane, vjerojatno zaleći sto i Hrvati nemaju takvu radnu etiku (i jedan od većih broj samoubojstava i najmanje bračnog života u svijetu). Prikazao je i grafički prikaz, kojeg isto tako već dugo vremena prikazuju svi, o tome kako naši školarci imaju ogroman nesrazmjer ocjene i znanja, preporučujući da se u škole uvedu standardizirani testovi i na taj način ocjenjuje i učenik i prosvjetni radnik.

Na kraju krajeva, Pametno je napravilo odličnu prezentaciju svog programa, koji cijelo vrijeme priziva nešto novo, nešto inovativno kao pokretač našeg gospodarstva i tržišne konkurentnosti na globalnoj razini, a da sami nisu predložili ništa novo, ništa inovativno što neke druge zemlje, konkurentnije od nas nisu već počele izbacivati iz svog obrazovnog i administrativnog aparata kao nefunkcionalne.

Pametna poanta na kraju jest, sve centralizirati, na silu promijeniti, hvaliti inovativnost, ali ništa inovativno predložiti, kopirati od drugih i nadati se uspjehu.  Očekivati više od nekog koji se naziva Pametnim – neprocjenjivo.

Autor je Marijan Opačak, kolumnist portala Energypress.net

Related Posts