Opačak: Obnovljivi izvori zagađuju više nego li konvencionalni

EnergyPressTV
Gost emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Marijan Opačak, novinar i kolumnist portala Direktno.hr.

Govorio je o mogućoj eskalaciji krize u Homuruškom klancu, obnovljivim izvorima energije i LNG terminalu na otoku Krku.

Mnogi analitičari strahuju kako bi eskalacija krize u Homuruškom tjesnacu, kuda prolazi trećina svjetskog izvoza nafte, mogla dovesti do velikog poskupljenja nafte te, posljedično, do velike gospodarske krize, a možda i ratnog sukoba. Opačak smatra kako do toga neće doći jer se radi o netipičnim pritiscima Donalda Trumpa na Iran u želji za postizanjem novih sporazuma. Podsjetio je kako je tako bilo i vezano uz Sjevernu Koreju. S druge strane previše je interesa koji bi bili narušeni te smatra kako se to neće dogoditi.

Spitzenkandidati, u debati koju su prenosile dvija hrvatske televizije, osobito su se usredotočili na politike nulte emisije CO2 i obnovljivih izvora energije, u smislu očuvanja klime i Pariškog sporazuma. Opačak misli kako je to vrsta pogodovanja toj vrsti industrije i kako se radi o umjetnom stvaranju potražnje. Dovoljno je pogledati pojedinačne račune za struju i vidjeti kako se ovdje radi o državno dotiranoj industriji. Uostalom, potreba za akumulacijom obnovljive energije zagađuje okoliš više nego li konvencionalna energija. Podsjetio je na rudnike litija koji uništavaju okoliš i više nego li naftne bušotine.

Osvrnuo se na projekt LNG terminala na otoku Krku. Iako je dobro da se stvora diverzifikacija dobavnih pravaca, smatra kako se taj projekt nije trebao forsirati na uštrb poreznih obveznika, jer je tržišno skuplji nego li su to kopneni dobavni pravci.

Pogledajte video

You may also like

0 comments