OMV prodaje britansko poslovanje zbog visokih troškova proizvodnje

Austrijska naftna i plinska grupa OMV odlučila je prodati britansko poslovanje za nekih milijardu dolara zbog visokih troškova proizvodnje, ističući da su uštede poduprle njezine poslovne rezultate u trećem tromjesečju.

Kupac je britanski Siccar Point Energy koji će za OMV-ovo britansko poslovanje platiti 750 milijuna dolara u gotovini i još 125 milijuna dolara nakon što bude donesena dugo očekivana konačna odluka o ulaganju u polje Rosebank kojim upravlja Chevron.

Bude li sporazum odobren, OMV će dobiti još 125 milijuna dolara na ime već realiziranih ulaganja u Britaniji. Zaključenje transakcije očekuje se u prvom tromjesečju iduće godine.

Izvršni direktor austrijske kompanije Rainer Seele polako napušta strategiju koju je definirao njegov prethodnik, kupivši 2013. godine proizvodna postrojenja za vađenje nafte i plina za 2,65 milijardi dolara u sklopu zacrtanog usmjerenja OMV-a na povećanje proizvodnje. Austrijska je kompanija sada fokusirana na smanjenje troškova i na generiranje gotovine.

Prema Seeleovim zamislima OMV će se sada koncentrirati na planiranu zamjenu udjela u norveškom poslovanju za Gazpromov udio u plinskom polju u Sibiru s niskim troškovima proizvodnje.

U srijedu je austrijska grupa odvojeno izvijestila da je u trećem tromjesečju zabilježila 16 posto manju dobit prije kamata i poreza, prilagođenu za jednokratne stavke i promjene u vrijednosti zaliha (čisti CCS EBIT), u iznosu 415 milijuna eura. Čista neto dobit prilagođena za jednokratne stavke i promjene u vrijednosti zaliha (čista CCS neto dobit) uvećana je 22 posto, na 447 milijuna eura.

Prihodi su smanjeni 12 posto, na 5,25 milijardi eura.

Izvršni direktor Seele ističe u izvješću da su u prvih devet mjeseci ove godine troškovi proizvodnje po barelu pali 14 posto, na 11,7 dolara a dodatno su po njegovim riječima rezultate poduprli maloprodaja i pojačane aktivnosti prerade.

U OMV-u očekuju da će ove godine smanjiti troškove za 100 milijuna eura, te za 150 milijuna u 2017.

Seele ističe da su naglaskom na isplativa ulaganja u segmentu traganja i proizvodnje srezali vrijednost investicijskog programa u ovoj godini s planirane 2,4 milijarde na dvije milijarde eura. U 2017. sada planiraju uložiti 2,2 milijarde eura, što je 200 milijuna manje no što su zacrtali u početku.16.

(Agencije)

You may also like

0 comments