OMV najavljuje novu solarnu elektranu

Obnovljivci
Austrijska naftna i plinska grupa OMV i komunalna tvrtka Verbund objavile su u ponedjeljak da su postigle dogovor o zajedničkom projektu solarnog pogona koji će strujom moći opskrbiti 5.500 kućanstava u Austriji.

Fotonaponski sustav isporučivat će oko 18 gigavat sati energije trebao bi početi s radom u četvrtom tromjesečju iduće godine i smanjit će emisiju ugljičnog dioksida u zemlji za 12 tisuća tona godiošnje, priopćile su tvrtke.

OMV i Verbund uložit će u projekt po pet do šest milijuna eura, objavio je izvršni direktor Verbunda Wolfgang Anzengruber na konferenciji za novinare. OMV i Verbund godinama razgovaraju o mogućim zajedničkim projektima. OMV je 2017. godine kupio 40 posto udjela u tvrtki Smatrics, koja nudi punktove za punjenje električnih automobila a u vlasništvu je Verbunda i njemačkog Siemensa.

OMV i Verbund također su danas priopćili kako će analizirati mogućnosti za izgradnju pogona za elektrolitičku proizvodnju vodika. Ta tehnologija koristi energiju iz obnovljivih izvora za elektrolizu vode. Zeleni vodik proizveden ovim postupkom može se koristiti za procese kemijske proizvodnje.

You may also like

0 comments