Okuplja se najuveći globalni trgovinski blok

Poslovni dnevnik
Tajlandska prijestolnica Bangkok ovoga će vikenda ugostiti konferenciju Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) na kojoj bi konačne obrise mogao dobiti najveći trgovinski blok na svijetu, a možda bude i u potpunosti usuglašen.

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) mogla bi postati najveća zona slobodne trgovine na svijetu okupljajući 16 država koje stvaraju trećinu globalnog BDP-a i u kojima živi gotovo polovica svjetskog stanovništva.

Naime, osim 10 članica ASEAN-a – Bruneji, Filipini, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Tajland i Vijetnam – RCEP-u bi se trebale još pridružiti ekonomske supersile Azije i Oceanije – Australija, Kina, Japan, Indija, Južna Koreja i Novi Zeland. Tih 16 država stvorilo bi tržište od 3,4 milijarde ljudi, a prema procjenama konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC), do 2050. vrijednost gospodarstava članica RCEP-a dosegnut će 250 bilijuna dolara.

Time bi Europska unija izgubila status najvećeg svjetskog područja slobodne trgovine. Razgovori o stvaranju RCEP-a započeli su još 2012., ali su sporo napredovali zbog neslaganja među potencijalnim članicama, poput Indije koju je brinula mogućnost preplavljivanja kineskom robom. Međutim, pregovori su posljednjih mjeseci ubrzani što analitičari pripisuju poticaju američko-kineskog trgovinskog rata i negativnih posljedica koje iz njega proizlaze, navodi Reuters.

Trenutni predsjedatelj ASEAN-om, Tajland, ovoga je mjeseca objavio da su razgovori o pristupu tržištu dosegli razinu usuglašenosti iznad 80 posto, a članice su dogovorile 14 od 20 poglavlja. “Čujemo da se pojavilo svjetlo na kraju tunela i to je već sada kratak tunel. Postoji zamah da političari to privedu kraju”, izjavio je Tang Siew Mun, voditelj centra za ASEAN studije na singapurskom institutu Yusof Ishak.

Prema mišljenju Benjamina Blenda, direktora za istraživanja jugoistočne Azije na institutu Lowy u Sydneyju, dio država s tog područja želi pokazati kako mogu održati dinamiku regionalne integracije, unatoč američko-kineskim tenzijama.

Naime, ekonomski podaci pokazuju kako Kina nije jedina koja osjeća pritisak trgovinskog rata. Procjene Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju kako će rast najvećih pet gospodarstava ASEAN-a ove godine usporiti s lanjskih 5,3 posto na 4,8 posto.

K tome, rast indijskog BDP-a usporit će sa 6,8 posto na 6,1 posto. Na udaru se našao i domaćin skupa s obzirom da je Washington prošloga petka povukao trgovinske preferencije na na 1,3 milijarde dolara vrijednu tajlandsku robu.

Razlog: Tajland ne štiti dovoljno radnička prava. Glavni pokretač pregovora je Kina, pa je pomoćnik ministra trgovine Li Chenggang početkom tjedna izjavio kako je “završetak pregovora o RCEP-u što je prije moguće od velikog značaja za dugoročnu stabilnost, prosperitet i razvoj regije”.

Ako političari na kraju konferencije 4. studenog ne objave uspješni završetak pregovora, propustit će golemu priliku, ocjenjuje Deborah Elms, izvršna direktorica Azijskog trgovinskog centra iz Singapura.

“Trgovinske tenzije trebale bi biti posljednji znak upozorenja da Azija treba imati kolektivnu platformu i mjesto rješavanja ekonomskih problema”, pojašnjava Elms. Predsjedniku Trumpu svakako neće biti drago čuti da potencijalne članice RCEP-a imaju velike viškove u trgovini sa SAD-om, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments