Okreće li se Đuro Đaković proizvodnji za HV?

Poslovni dnevnik
Što slijedi nakon što je prošli tjedan Europska komisija odobrila da se grupaciji Đuro Đaković dodijeli državno jamstvo o jamstvu u iznosu od ukupno 300 milijuna kuna, s Upravom slavonskobrodske tvrtke danas će razgovarati ministar gospodarstva Darko Horvat.

Prvih 150 milijuna kuna tvrtka je već iskoristila nakon što je početkom godine Vlada usvojila odluku o davanju potpore za pomoć za deblokadu računa i nastavak poslovanja slavonskobrodske tvrtke, a sada će, nakon odobrenja iz Bruxellesa, uslijediti i aktiviranje jamstva za korištenje druge polovice ovog paketa. Istodobno slijedi izrada programa restrukturiranja, o kojoj će kroz dva tjedna Uprava izvijestiti skupštinu tvrtke.

Zasad je puno nepoznanica kako će se taj program posložiti, jer presudno za njegovo usmjerenje biti će pronalaženje strateškog partnera, zainteresiranog ulagača koji će prije svega dokapitalizirati tvrtku.

Inicijalno se u kontekstu spašavanja grupacije bila predviđena suradnja sa SAD-om na projektu nabave i modernizacije 80-ak tenkova Bradley za Hrvatsku vojsku, a taj projekt, kako se najavljivalo, bi i Vlada SAD-a suportirala s 25 milijuna dolara.

Prošle godine sklopljen je memorandum o razumijevanju i sporazum o suradnji o tehničkoj potpori za ovaj projekt između Uprava američke grupacije BAE Systems i Đure Đaković Specijalna vozila.

No, nakon toga uslijedio je muk, nema puno informacija jesu li radnici iz Đure Đaković prošli obuku u BAE Systemsu, a nisu, kako je bilo najavljeno, isporučena ni prva borbena vozila na servisiranje i dovođenje u operativno stanje.

Neslužbeno se čuje da se za tu prvu fazu suradnje čekalo sređivanje stanja u Đuri Đakoviću, koja bi trebala uslijediti nakon dobivenog zelenog svjetla EK za državnu potporu. Ako je za suditi iz najave u dnevnom redu za skupštinu, menadžment ima na raspolaganju osmisliti nekoliko modela koji će otvoriti vrata i ulasku strateškog partnera u vlasničku strukturu, uz mogućnost smanjenja ili povećanja temeljnog kapitala tvrtke.

Za izradu programa već je angažiran PricewaterhouseCoopers (PwC), a prvi draft programa bi vrlo skoro trebao biti prezentiran Ministarstvu gospodarstva, te već do kraja lipnja upućen na razmatranje i odobravanje Europskoj komisiji.

Iz dosadašnjeg razvoja događaja nije izgledno da se u svojstvu strateškog partnera pojavi američki BAE Systems, a zasad nema ni konkretnijih informacija koliko će se u programu restrukturiranja Đuro Đaković osloniti na sam projekt Bradley.

Kao jedan od temeljnih uvjeta za realizaciju tog projekta navedena je bila ekonomska i organizacijska izvedivost projekta, što uključuje među ostalim i uspostavu centra za održavanje borbenih vozila, a u tom kontekstu sve oči uperene su trenutno u Ministarstvo obrane RH.

Budući da je ministar obrane Damir Krstičević prošli tjedan iznenadno podnio ostavku i da će taj resor, zbog skorog raspuštanja Sabora i parlamentarnih izbora, do kraja mandata aktualne Vlade voditi državni tajnik, čini se da je i projekt Bradley u Slavonskom Brodu zasad još na dugom štapu. Ono na što se može čvršće osloniti u planiranju daljnjeg poslovanja biti će, kako se doznaje, druga tržišna niša, željeznički vagoni, koji su jednako nepresušno tržište kao i vojni program, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments