Okončanje trgovinskog rata koči čelični lobi

Financial Times

Najava američkog predsjednika Joea Bidena da će okončati trgovinske tenzije s Europskom unijom koje je pokrenuo njegov prethodnik Donald Trump nije najbolje “sjela” lobiju američkih proizvođača čelika.

Kako piše Financial Times, čeličanama u SAD-u posljednjih nekoliko godina na ruku je išao skok cijena čelika te konsolidacija u industriji. No, ne treba zanemariti ni blagotvorni utjecaj carine od 25 posto na uvozni čelik koju je Trumpova administracija uvela 2018. godine.

S obzirom da Trumpov namet utječe i na europske metalurške kompanije, Bruxelles je za odmazdu počeo cariniti američku robu, poput viskija i Harley-Davidson motocikala po stopi od najmanje 50 posto. No, sada obje strane žele smirivanje tenzija.

Washington je prošloga tjedna poručio kako se nada da će s Europskom unijom postići dogovor do kraja godine. Odgovor je to na “mirovnu ponudu” iz Bruxellesa koji namjerava odgoditi uvođenje dodatnih carina na američku robu.

Međutim, sklapanje trgovinskog mira s Europom Bidenu donosi rizik razjarenosti politički utjecajne američke industrije čelika s pogonima u izborno osjetljivim državama poput Indiane, Ohija i Pennsylvanije.

“Čelik je moćna riječ, simbolizira američku moć i smatra ga se temeljem američke industrije”, komentirao je za FT Paul Sracic, profesor političkih znanosti na Youngstown State University u Ohiju. Kako je dodao, ukidanje carina bit će “politički stvarno teško”.

Podsjetimo, Trumpova administracija se u uvođenju carina na čelik te 10-postotnih carina na aluminij pozvala na odredbu koja to omogućuje radi zaštite nacionalne sigurnosti. Iako Bruxelles signalizira spremnost na popuštanje, američka industrija čelika intenzivno lobira da Bijela kuća zadrži Trumpove carine.

Prošloga su tjedna predstavnici industrije i sindikata metalurških radnika uputili pismo predsjedniku Bidenu u kojem tvrde da bi ukidanje carina “potkopalo održivost američke industrije čelika” kojoj, po njihovom mišljenju, ionako prijete kineske čeličane obilno subvencionirane od države.

Zanimljivo, cijene čelika koji izlazi iz američkih čeličana više su nego europskog. No, predstavnici industrije tvrde kako je povećanje cijena rezultat šireg poskupljenja industrijskih proizvoda, a ne Trumpovih carina.

“Prošli smo od situacije kada je potražnja bila praktički na nuli do sadašnje situacije tijekom koje je gospodarstvo prošlo kroz pandemiju bolje od očekivanja i gdje je rastuća potražnja ne samo za čelikom, već i ostalim sirovinama”, ističe Phil Bell iz Američke udruge proizvođača čelika. No, ostali dijelovi američkog gospodarstva ne dijele stav čeličana prema carinama.

Američka trgovinska komora, jedna od najmoćnijih poslovnih organizacija u Washingtonu, objavila je kako rastuće cijene čelika predstavljaju ozbiljan izazov za metalsku industriju. Prošloga je tjedna oko 300 manjih kompanija pisalo Bidenu tražeći ukidanje carina jer moraju plaćati 40 posto višu cijenu čelika nego europski konkurenti. Osim toga, na isporuku čekaju između 6 i 20 tjedana.

Predstavnici čeličana sugeriraju kako bi pristali na ukidanje ako bi administracija privolila Europu na snažniju akciju protiv prevelikih kapaciteta u Kini te obećala obnovu infrastrukture isključivo domaćim čelikom, piše Poslovni dnevnik.

You may also like