Specijalna policija Malija uz pomoć francuskih vojnika okončala je u subotu rano opsadu hotela u gradu Sevare u središnjem Maliju i oslobodila četevero talaca koje su držali, kako se pretpostavlja, islamistički gerilci, objavilo je ministarstvo obrane.

“Čini se da je sve dobro prošlo”, rekao je vojni časnik i dodao “oslobodili smo četiri taoca. Nažalost, pronašli smo još tri tijela”. Nije naveo nacionalnost oslobođenih osoba niti žrtava, prenosi agencija Reuters. Napadači su u petak napali hotel Byblos u Sevareu u kojem redovito odsjedaju strani državljani. Prema izvorima malijske vojske najmanje pet stranaca, trojica Južnoafrikanaca i po jedan Francuz i Ukrajinac bili su prijavljeni u hotelu prije napada, a po nekim izvorima i ruski državljanin, predstavnik zrakoplovne tvrtke.

Desetak kilometara od glavnoga grada pokrajine Mopti i 620 km sjeveroistočno od Bamaka, glavnoga grada Malija, Sevare je strateški grad s velikom zračnom lukom kojom se koriste malijska vojska i francuski vojnici operacije MINUSMA (misija UN-a u Maliju). Nema preciznih podataka o broju mrtvih, a u petak su mediji prenosili da je najmanje sedam osoba poginulo u napadu na hotel. Taj napad južno od islamističkih uporišta u Sahari dokazuje da jača prijetnja islamističkih militanata povezanih s Al-Kaidom protiv vojske Malija i UN-ovih postrojba.

Francuska vojna operacija istjerala je 2013. islamističke militante iz gradova na sjeveru Malija koje su zauzeli godinu dana prije, a mir u zemlji održava MINUSMA.

Related Posts