Okončana akcija policije, prestala pucnjava u Kumanovu

U policijskoj akciji u Kumanovu poginulo je pet policajaca, a više od trideset povrijeđeno, potvrdila je ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska. Ona je na konferenciji za medije kazala da je velika većina napadača savladana, ali da akcija još traje. Na terenu postoji još napadača koji se nisu predali, javlja Al Jazeera Balkans

Kako javljaju makedonski mediji, nešto iza 21 sat završena je policijska akcija u Kumanovu. Posljednja grupa napadača koja je pružala otpor je eliminirana. “Više od pola sata ne čuju se hici, nema detonacija niti paljbe. To pokazuje da je vjerovatno akcija pri kraju ili je već završena, mada za to nemamo zvaničnu potvrdu”, rekla je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. Najava da će Policija održati konferenciju za medije za 30-ak minuta u Skoplju isto tako jedan od znakova da je vjerovatno akcija koju je danas policija sprovela protiv naoružane grupe najverovatnije završena.

Veliki broj Albanaca u koloni automobila i 12 autobusa, svi sa kumanovskim registracijama, prelazi danas popodne na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju. U automobilima su cijele porodice, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta. Malo ko od njih je raspoložen da govori za medije, ali navode, ne predstavljajući se, da bježe od sukoba. Situacija u Kumanovu je teška, puca se i ljudi bježe i napuštaju grad, kažu.

Gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa zakazao je večeras hitnu sjednicu Štaba za vanredne situacije, zbog povećanog broja građana koji se iz Kumanova kreću prema Srbiji. Mustafa je Tanjugu rekao da Štab mora odlučiti šta će biti sa tim ljudima. “Neki od njih imaju rođake u Preševu i okolini, ali većina njih nema i moramo im osigurati smještaj”, kaže Mustafa. Veliki broj Albanaca u koloni automobila i 12 autobusa, svi sa kumanovskim registracijama, prelazi danas popodne na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju.

Predsjedavajući OSCE-a, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je u telefonskom razgovoru sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim, o najnovijim događajima u Kumanovu, najoštrije osudio nasilje i izrazio negodovanje zbog napada na ljudske živote i mir. “Ono za šta se svi zalažemo je izgradnja boljeg i razvijenog društva, kroz dugoročne i svakodnevne reforme, a bilo kakva vrsta nasilja ugrožava same temelje društva”, kazao je Dačić. Ministri su se složili da je stabilnost bivše jugoslovenske republike Makedonije od ključnog značaja za stabilnost cijele regije. Dačić je izrazio uvjerenje da ne treba štedjeti napore da se spriječi širenje nasilja, dodajući da će njegov specijalni predstavnik na zapadnom Balkanu, ambasador Gerard Stoudman i šef radne grupe ambasador Dejan Šahović posjetiti Skoplje naredne sedmice, navodi se u saopćenju OSCE-a.

O događajima u Kumanovu govorio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je u izjavi novinarima rekao da Vlada Srbije pomno prati događaje na sjeveru Makedonije te da su to loše vijesti i za Srbiju “jer svaka destabilizacija u regiji, loš je signal i poruka”, javlja agencija Anadolija. “Srbija će umeti da zaštiti i sačuva svoju teritoriju, da odbrani mir i stabilnost. Mi smo poslali neophodne dodatne snage da pomognu u učvršćivanju mira. Istovremeno, na svaku provokaciju, a čujem i da za večeras postoje planovi organizovanja skupova na jugoistoku Kosova i Metohije, želim da zamolim sve da želje Srbije da sačuva mir i stabilnost, ne zloupotrebe i da ne pomisle da mogu da ugrožavaju naš suverenitet i integritet jer odgovor Srbije biće brz, odlučan, snažan i efikasan”, rekao je Vučić. On je naveo da Srbija želi mir i pruža ruku mira svima u regiji i dodao da “u svakom slučaju svakome ko pomisli da može da ugrozi Srbiju poslat ćemo jasan, neumitan i veoma, veoma snažan odgovor”. Vučić je rekao da u Kumanovu živi 4.695 Srba, koji najvećim dijelom nisu izbjegli na teritoriju Srbije te da je do sada 397 Albanaca izbjeglo na teritoriju Srbije, odnosno u Preševo.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati osudio je današnju razmjenu vatre u gradu Kumanovu. Bushati je danas govorio na konferenciji za novinare u glavnom gradu Tirani gdje je kazao da je tokom cijelog dana izbliza pratio dešavanja u Kumanovu. Bushati je iznio svoje žaljenje zbog svega što se danas desilo. “Osuđujemo nasilje i pozivamo da se spriječi širenje ovih događaja. Dešavanja u Kumanovu nisu od koristi za stabilnost Makedonije i nespojiv je sa demokratijom u ovoj zemlji. Etnički odnosi u zemlji treba da se zasnivaju na Ohridskom sporazumu, jer je on temelj za stabilnost i demokratiju u ovoj zemlji”, kazao je Bushati.

Rusija je jučer upozorila na opasnu “logiku ulice” u Makedoniji i istovremeno pozvala političke snage u toj zemlji na konstruktivni dijalog. Moskva je, također, pozvala međunarodnu zajednicu, prije svega misiju OSCE-a, da maksimalno pomognu u tome. U saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova izražava se zabrinutost zbog porasta antivladinih istupanja i ističe da se eskalacija nasilja uspijeva izbjeći umnogome zahvaljujući adekvatnim postupanjem organa reda i kompetentnih vlasti zemlje. U saopćenju se navodi da izbor u korist scenarija “obojene revolucije” koji su načinili opozicioni pokreti i nevladine organizacije, inspirirani između ostalog i sa Zapada, može imati opasne posljedice, navodi agencija Tanjug. “One mogu da se prodube međuetničkim trvenjima u višenacionalnoj Makedoniji i susjednim zonama Balkana koje su krajem devedesetih – početkom dvijehiljaditih prošli kroz ozbiljna konfliktna iskušenja“, navedeno je u saopćenju. U Moskvi ističu da sa zabrinutošću prate informacije o oružanom incidentu u Kumanovu, ali i da istovremeno računaju da će sve okolnosti biti detaljno istražene, a situacija u najskorije vrijeme normalizirana.

Oglasio se i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl. “Današnjim krvavim sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je, po svemu sudeći, presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji. Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU-a i međunarodne zajednice, a destabilizacija države lako bi mogla da ima teške posljedice za regionalnu stabilnost jugoistočne Evrope”, upozorio je Vajgl.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je duboku zabrinutost situacijom u Kumanovu, Jahjaga apelira na sve strane da poštuju zakon i da se uzdiže od nasilja, navedeno je u saopćenju iz predsjedničkog kabineta. Dodaje se i da je predsjednica u stalnoj komunikaciji za relevantnim kosovskim institucijama. I predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je povodom današnjih dešavanja u Kumanovu, u Makedoniji, izrazio zabrinutost i žalost zbog izgubljenih ljudskih života. Istovremeno, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova je oštro osudilo “kršenje reda i sigurnosti od bilo kog pojedinca ili grupe s ciljem destabiliziranja Makedonije”. “MVP, ujedno, poziva sve strane da se uzdrže od nasilja i pronađu rješenje kroz politički dijalog, u okviru državnih institucija i Ohridskog sporazuma, koji garantira integritet Makedonije i ispunjavanja prava zajednica”, navedeno je u saopćenju MIP-a Kosova.