Oko 9,2 milijuna ljudi treba pomoć u hrani u dolini jezera Čad, poprištu zvjerstava nigerijske islamističke skupine Boko Haram, naveo je u priopćenju Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) u Niameyu.

“Blizu 9,2 milijuna” osoba, ili polovica stanovnika doline jezera Čada trebaju pomoć dok se kriza u tom području i dalje pogoršava, naglašava se u tekstu. Stanovnici tog područja su suočeni s kroničnom prehrambenom nesigurnošću i pothranjenošću, a sukob je do katastrofalnih razmjera pogoršao njihovo stanje, objašnjava UN-ova agencija. Akcije Boko Harama su izazvale najveću krizu raseljenih osoba u Africi s više od 2,4 milijuna osoba koje su pobjegle iz svojih domova, otkriva isti izvor.

U sukobu je od 2009. ubijeno više od 20.000 ljudi. Zamjenik glavnog tajnika za humanitarne poslove i koordinator hitne pomoći UN-a Stephen O’Brien u ponedjeljak je započeo u Nigeru četverodnevnu misiju tijekom koje će posjetiti i Nigeriju kako bi odredio razmjere humanitarne katastrofe. On u utorak odlazi u Diffu, na jugoistoku Nigera, blizu Nigerije, gdje se nalazi više od 200.000 izbjeglica i raseljenih. O’Brien 18. i 19. svibnja odlazi u Maiduguri, uporište Boko Harama na sjeveroistoku Nigerije. UN navodi da ta O’Brienova turneja prethodi Svjetskom humanitarnom summitu 23. i 24. svibnja u Turskoj i “iznimno je važna” za stanovništvo doline jezera Čad.

U jednoglasno prihvaćenoj izjavi u petak je 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda navelo da su strahuju zbog veza Boko Harama i terorističke skupine Islamska država (IS) te su naglasili da aktivnosti Boko Harama i dalje kompromitiraju mir i stabilnost u zapadnoj i središnjoj Africi.

Related Posts