Oko 700 graničara kreće u pomoć Italiji i Grčkoj

Gotovo 700 graničara iz zemalja EU-a razmjestit će se u Grčkoj i Italiji kako bi kolegama u tim zemljama pomogli da se nose s izbjegličkom krizom, stoji u priopćenju agencije za nadzor granica Frontex.

Oko 670 stručnih osoba, prevoditelja, ispitivača, analitičara, bit će poslano iz EU-ovih nacionalnih vlada, a još 105 službenika poslat će se na granice drugih zemalja Europske unije.  “Nijedna zemlja ne može se sama nositi s ovako velikim priljevom izbjeglica na granicama. Ključno je da se svi oni koji stižu u EU pravilno registriraju i da se upišu njihovi osobni podaci”, rekao je direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

EU je pristao premjestiti oko 160.000 tražitelja azila iz Grčke i Italije, kako bi pritisak na te dvije zemlje popustio, istodobno ih pozvavši da ulože više truda u identificiranje i registraciju osoba koje na njihov teritorij stižu morskim putem.  Zamisao je omogućiti svima koji zadovoljavaju temeljne kriterije za podnošenjem azila, poput izbjeglica iz ratom zahvaćene Sirije, da ostanu u EU-u, ali da se ekonomski migranti odmah vrate natrag.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano u nedjelju je za talijansku medijsku grupu Quotidiano Nazionale kazao da bi prebacivanje prve grupe tražitelja azila iz Italije prema sjevernim europskim zemljama trebao početi u petak.

You may also like