Ojačao optimizam njemačkih ulagača usprkos Brexitu

Optimizam njemačkih investitora snažno je ojačao u lipnju, što znači da ih ne brine moguća referendumska odluka Britanaca o izlasku iz Europske unije ili da u takav ishod ne vjeruju, pokazuje u utorak objavljeno izvješće ekonomskog instituta ZEW,

Indeks povjerenja njemačkih ulagača koji izrađuje taj ekonomski institut poskočio je u lipnju za 12,8 bodova u odnosu na prethodni mjesec i dosegnuo najvišu razinu od prošlogodišnjeg rujna, od 19,2 boda. “Poboljšanje ekonomskog raspoloženja naznačuje da stručnjaci na financijskim tržištima vjeruju u otpornost njemačkog gospodarstva”, zaključuje u priopćenju čelnik instituta Achim Wambach.

“No, opće je stanje u gospodarstvu i dalje izazovno. Ako izuzmemo slabu dinamiku u svjetskom gospodarstvu, neizvjesnost uzrokuje u prvom redu referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU”, dodaje Wambach. Britanci će u četvrtak na referendumu glasati o članstvu u EU a ankete upućuju na zaključak da će rezultat vjerojatno biti tijesan.

Analitičare je iznenadio skok ZEW-ovog indeksa. Istraživanje “navodi na zaključak da raspoloženje ulagača prema njemačkom gospodarstvu nije narušio rizik izlaska Britanije iz EU i ono signalizira stabilan godišnji rast BDP-a”, konstatira analitičarka Capital Economcsa Jennifer McKeown. Odvojeno su stručnjaci u ZEW-ovom istraživanju ocijenili i da je aktualno stanje u njemačkom gospodarstvu u lipnju nešto bolje nego u svibnju, uz rast odgovarajućeg indeksa za 1,4 boda, na 54,5 bodova.