Ojačao jen, središnja banka priprema poticajne mjere

Japanski jen ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema drugim značajnijim svjetskim valutama nakon izvješća o planovima japanske središnje banke, a podršku su mu pružili i najnoviji komentari američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Jen je ojačao za 0,5 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 130,70 jena. Time je cijena japanske prema zajedničkoj europskoj valuti zabilježila najviše razine u gotovo dva tjedna.

U sličnom postotku cijena mu je ojačala i prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 110,90 jena, te prema britanskoj funti, koja je jutros stajala 145,85 jena.

Promjene tečajeva drugih valuta bile su uglavnom prigušene. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo za blagih 0,1 posto, na 94,327 bodova, čime se dodatno udaljio od najviših razina u godinu dana od 95,656 bodova, koje je zabilježio 19. srpnja.

Japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ), suočena s tvrdoglavo niskom inflacijom, neuobičajeno aktivne rasprave vodi pred redovno mjesečno zasjedanje, koje će se prema rasporedu održati 30. i 31. srpnja. Dobro upućeni izvori Reutersu su rekli da u BOJ-u razmatraju promjene ciljanih kamatnih stopa i tehnike kupnje dionica. “Vijesti da japanska središnja banka razmatra promjene poticajnih mjera razlog su ovako velikih promjena tečaja jena. No, dok ne vidimo neke konkretne poteze, jačanje jena bi moglo posustati”, smatra valutni analitičar u banci Credite Agricole, Manuel Oliveri.

Podršku jenu pružili su i komentari predsjednika Trumpa u petak u kojima je kritizirao snažnu američku valutu, a u takvim okolnostima pod pritiskom su bile cijene dionica na japanskim tržištima. U intervjuu za televiziju CNBC Trump je u petak također izrazio zabrinutost u vezi podizanja kamatnih stopa u SAD-u u još dva navrata do kraja godine, a nakon što su dva puta već podignute od početka godine. Upozorio je pritom da bi zaoštravanje monetarne politike i snažan dolar mogli naštetiti američkom gospodarstvu.

You may also like

0 comments