Ojačale valute zemalja izvoznica nafte

Posljedice napada
Valute zemalja-izvoznica nafte u ponedjeljak su ojačale na međunarodnim tržištima nakon napada na saudijske rafinerije nafte koji su poremetili globalne isporuke, a u takvom ozračju ojačale su i valute-utočišta poput jena i franka.

Cijene nafte u jednom su trenutku poskočile za gotovo 20 posto nakon napada na dva postrojenja, što je srezalo globalnu proizvodnju za više od pet posto. U takvim okolnostima ojačale su norveška i kanadska valuta. .

Norveška kruna poskočila je za gotovo 0,7 posto prema dolaru, nakon čega se stabilizirala u plusu za približno 0,3 posto. Ojačala je i 0,3 posto prema euru. Kanadska valuta prema američkoj je ojačala 0,2 posto, a na dobitku je bio i ruski rubalj. Valute zemalja-izvoznica nafte poput Turske i Indije oslabile su pak u takvim okolnostima.

No veće oscilacije nisu zabilježene na valutnim tržištima u odgovoru na najnoviju situaciju na Bliskom istolku. Veću brigu zadaje što bi poremećaji na strani ponude i rastuće geopolitičke napetosti mogle naštetiti ionako krhkom globalnom gospodarstvu, smatra analitičar MUFG-a Lee Hardman.

Najnoviji podaci iz Kine u ponedjeljak su pokazali da je industrijska proizvodnja u kolovozu rasla najslabijim tempom u posljednjih više od 17 godina. P U fokusu tržišta u ponedjeljak bio je Bliski istok, no investitori će i dalje pažljivo pratiti odluke s ovotjednih sjednica američke i japanske središnje banke. U međuvremenu su se smanjila očekivanja o smanjenju američkih ključnih kamatnih stopa, a sada su investitori sigurni da će se one smanjivati, samo su podijeljeni oko veličine smanjenja.

Trećina ekonomista iz Reutersove anketa očekuje da bi japanska središnja banka mogla pojačati poticaje na sjednici u četvrtak. Japanska tržišta u ponedjeljak nisu radila zbog državnog praznika. Funta se pak našla pod pritikom nakon većih dobitaka proteklih tjedan dana. Jutros je tako oslabila 0,3 posto prema dolaru, na 1,2466 dolara, te 0,5 posto prema euru, na 88,970 penija za euro.

You may also like

0 comments