Oilprice: Oporavlja se norveška naftna industrija

Rast cijena nafte učinio je naftnu industriju u Norveškoj ponovno privlačnom, gdje naftne tvrtke stoje u redu s planovima za ulaganje u povećanje proizvodnje nafte na norveškom epikontinentalnom pojasu.
To je odlična vijest za najvećeg proizvođača nafte i plina u Zapadnoj Europi, koji će se suočiti s padom proizvodnje od sredine 2020-ih, ako uskoro neće biti novih velikih otkrića ugljikovodika. Neke naftne tvrtke planiraju uložiti čak milijarde dolara u proizvodnju nafte i plina u Norveškoj tijekom idućih pet godina.

Prema tome, uskoro ćemo saznati tko će biti treći najveći proizvođač nafte u Norveškoj, iza državne tvrtke Equinor i Petoro te najveća neovisna, nedržavna tvrtka koja vrši operacije na epikontinentalnom pojasu.

Tri najvjerojatnija kandidata za neovisnog proizvođača su: Aker BP, (spajanje Akera i norveškog BP-a), Vår Energi AS (spajanjem Point Resources AS s lokalnim ENI-jem) i Wintershall DEA (spajanje njemačkog Wintershalla i DEA krajem 2018.). Prema Bloombergu, te tvrtke bi mogle do 2022. godine uložiti ukupno 20 milijardi USD na obali Norveške.

Za pet godina, barem jedan od tih tri vodeća kandidata za najvećeg norveškog nedržavnog proizvođača nadmašit će francuskog naftnog diva Total u proizvodnji, prema Bloombergovim procjenama.

Prošle godine Total je bio najveći proizvođač u Norveškoj iza državnih tvrtki Equinor i Petoro, s 214.000 bbl ekvivalenta nafte dnevno. Također, Lundin Petroleum se isto može pridružiti utrci, zahvaljujući udjelu od 22,6 posto u divovskom naftnom polju ‘Johan Sverdrup’ u Sjevernom moru, a proizvodnju bi trebala početi krajem 2019. i očekuje se da će najviše doprinijeti norveškoj rastućoj proizvodnji nafte do 2023. godine. Tvrtka procjenjuje da će proizvodnja 2022. dosegnuti 160.000 barela, dvostruko više od 2018., dok Bloomberg prognozira i više od 200.000 barela ekvivalentne nafte dnevno, objavio je Oil Price.

 

You may also like

0 comments