Oil Price: Glavnu ulogu u dogovoru iz Dohe i Houstona igra Moskva

Rusija je napravila sjajan manevar preuzevši vodeću ulogu u stvaranju novog naftnog kartela sa članicama OPEC-a, piše OilPrice.com. Ukoliko na sastanku u ožujku dođe do dogovora, Moskva će ojačati svoju poziciju lidera.

Ako scenarij profunkcionira, Rusija će gotovo postati lider među glavnim proizvođačima nafte, jer će držati pod kontrolom 73% svjetskog opskrbe. Pojava novog naftnog kartela s Rusijom na čelu može dovesti do ozbiljne promjene ravnoteže snaga u svijetu, piše portal piše OilPrice.com.

Rusija je napravila sjajan manevar, piše portal, preuzevši vodeću ulogu u formiranju novog naftnog kartela. Prvi korak u njegovom obrazovanju bio je sastanak predstavnika Rusije, Katara, Saudijske Arabije i Venecuele, krajem proteklog mjeseca. Naredni razgovori, najvjerojatnije u širem sastavu, bit će održani sredinom ožujka. Ukoliko Rusija i zemlje OPEC-a postignu dogovor na drugom sastanku, Moskva će ojačati svoju lidersku poziciju, konstatira spomenuti portal.

Prije krize vodeću riječ oko cijena nafte imala je SA, međutim poslije oštrog pada cijena njena uloga je znatno smanjena. Trenutno sada kormilo u borbi s naftnom krizom preuzima Rusija, situacija je sasvim drugačija, kaže se u tekstu.

Rijadu u kontekstu dramatičnog pogoršanja odnosa sa SAD-om sada treba novi saveznik, koji bi bio u stanju zaštititi interese Saudijaca od prijetnji oličenih u Islamskoj državi i Iranu. “Bez obzira što Rusija i SA podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom konfliktu dramatičan pad cijena nafte, izgleda, učinio je savez mogućim”, naglašava portal.

Isto se naglašava da ukoliko novi kartel Rusije i OPEC-a postane realnost, zemlje koje ga čine, mogle bi uskoro u potpunosti prestati koristiti dolar kao sredstvo plaćanja. Moskva u situaciji u kojoj su cijene nafte niske osjeća mogućnosti koje se nalaze na površini i izgleda da ih je spremna iskoristi. To će dovesti do toga da će se promjena geopolitičke karte svijeta odvijati geometrijskom progresijom, piše OilPrice.com.

You may also like