Ohrabrujući podatci iz SAD-a podigli cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 50 dolara, balansirajući između ohrabrujućih ekonomskih podataka iz Sjedinjenih Država i zabrinutosti zbog prekomjerne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u prosincu neznatno porasla u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,98 dolara. U četvrtak su zatvoreni ugovori za isporuke u studenom, u minusu 44 centa u odnosu na dan ranije, na 48,71 dolar.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima za isporuke u studenom trgovalo po 38 centi višoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 46,76 dolara.

Tržište nafte crpilo je danas podršku iz dobrog raspoloženja na tržištima dionica slijedom ohrabrujućih podataka iz Sjedinjenih Država. Tako su vladini podaci pokazali da je broj novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene kliznuo u prošlom tjednu na najnižu razinu u 42 godine, signalizirajući stabilno tržište rada u najvećem svjetskom gospodarstvu unatoč slabom izvješću u zapošljavanju u prošlom mjesecu.

Značajniji rast naftnog tržišta zakočila je ipak zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe, koja bi se po novim procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA) trebala protegnuti i na iduću godinu. Analitičar Societe Generalea Jesper Dannesboe smatra da će se cijene nafte vjerojatno i idućih mjeseci kretati u uskom rasponu. “Smatramo da nema puno prostora za dodatno smanjenje osiguravajućih transakcija kojima se ulagači štite od izrazitijeg pada cijena, osim u slučaju krupnog geopolitičkog događaja”, tumači Dannesboe.

Trgovci će pozorno pratiti bečki sastanak tehničkih stručnjaka iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), zakazan za 21. listopada, radi eventualnih naznaka promjena u stavu o razini proizvodnje s obzirom na prigušene cijene.  OPEC je danas odvojeno na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela njegove nafte u četvrtak iznosila 45,05 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like