Ohrabrujući japanski podaci poduprli cijenu nafte za 51 cent

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima temeljem dobrih gospodarskih podataka iz Japana i nižih zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama, iako mnogi ulagači očekuju nastavak silazne putanje cijena s obzirom na jaki dolar i značajnu prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,77 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 38,10 dolara. Američki institut za naftu (API) izvijestio je jučer da su se komercijalne zalihe nafte smanjile u prošlom tjednu za čak 1,9 milijuna barela dok su analitičari očekivali njihov skromni rast. Taj je podatak podupro naftna tržišta koja se sada okreću današnjim službenim podacima vlade u Washingtonu.

Dodatno je tržišta podupro skok temeljnih narudžbi japanske industrije u listopadu kao i reforme usmjerene na poticanje uvoza u Kini, koje poboljšavaju izglede azijske potražnje. Ulagači su ipak na oprezu, s obzirom na jačanje dolara, slabljenje potražnje, ogromne zalihe i očekivanje podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, što govori u prilog nastavku silazne putanje cijena. “Bilo je nekih podataka koji se mogu smatrati pozitivnijima ali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) neće poduprijeti tržište i mislim da su velike šanse da će cijene nafte kliznuti ispod najniže razine u 2008. godini”, ističe Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

U prosincu 2008. cijene su na londonskom tržištu pale nadomak 38 dolara po barelu. U utorak je u Londonu cijena barela dotaknula najnižu razinu od veljače 2009. godine. Snažan pritisak na cijene generirao je prošlotjedni sastanak OPEC-a na kojem zemlje članica nisu uspjele dogovoriti smanjenje proizvodnih kvota unatoč snažnom padu cijena i sve izraženijem problemu prekomjerne opskrbe. “Cijene će na londonskom tržištu teško porasti s aktualnih razina s obzirom na veliki višak komercijalnih zaliha na globalnoj razini za koji se u PIRA-i procjenjuje da će do kraja 2015. biti ukupno 500 milijuna barela iznad normalnih razina”, objavili su iz PIRA Energyja, dodajući da bi po njihovoj procjeni u prvom tromjesečju iduće godine trebali biti u cijelosti popunjeni kopneni kapaciteti za skladištenje sirove nafte.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 35,30 dolara, što znači da je pala 1,15 dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like