Ograničenje kreditiranja štetit će klimatskim promjenama

Plinski lobi
Europski lobi plinske industrije upozorio je da bi ograničavanje kreditiranja koje bi im uveli Europska investicijska banka (EIB) i drugi zajmodavci moglo usporiti prijelaz s termoelektrana na ugljen na manje zagađujuće plinske elektrane i naštetiti klimatskim ambicijama bloka.

Očekuje se da će uprava EIB-a, većinom sastavljena od ministara financija zemalja EU-a, ovoga mjeseca raspravljati o prijedlogu obustave financiranja novih projekata koji se oslanjaju na fosilna goriva do kraja 2020. godine, iako bi za donošenje konačne odluke moglo trebati više vremena. “To je velika pogreška”, upozorio je predsjednik Eurogasa i direktor plinskog poslovanja, obnovljivih izvora energije i struje u francuskom Totalu.

“Ako EIB zauzme stajalište i ne utvrdi razliku između pojedinih vrsta fosilnih goriva, imat ćemo teškoća… pri zamjeni postojećih termoelektrana na ugljen i nećemo ispuniti naše klimatske ciljeve”, dodao je.

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je EIB da uloži polovinu od raspoloživih otprilike 70-80 milijardi eura godišnje u zelene projekte u sklopu nastojanja EU-a da ostvari zacrtane klimatske ciljeve.

U Eurogasu podupiru inicijativu većine zemalja-članica da EU do 2050. dosegne neutralnost u emisijama ugljičnih plinova. Smatraju da bi se na globalnoj razini emisije ugljičnih plinova najbrže smanjile zamjenom postojećih termoelektrana na ugljen.”To je moguće. Možemo usvojiti i još ambicioznije ciljeve, ali moramo ići na plin jer je to pravo rješenje”, rekao je Sauquet. “Ako ne pravite razliku između pojedinih fosilnih goriva, propuštate priliku da u kraćem roku postanete zeleniji”, dodao je.

Plinska industrija još nije osigurala potporu klimatskih aktivista koji lobiraju za ukidanje subvencija za fosilna goriva i za preusmjeravanje ulaganja u obnovljive izvore energije.

You may also like