Ograničeni napredak u pregovorima spustio cijenu nafte

Međunarodna tržišta
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 62 dolara zbog ograničenog napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora, veće norveške proizvodnje i očekivanja rasta američkih zaliha.

Izvor iz kineske vlade u ponedjeljak je prema izvješću CNBC-a kazao da u Pekingu vlada pesimizam u pogledu trgovinskog sporazuma sa SAD-om. Dugotrajni spor dva vodeća svjetska gospodarstva prigušuje izglede za rast svjetskog gospodarstva i potražnje za naftom.

Dodatni pritisak na cijene nafte stvorila je i povećana norveška proizvodnja i očekivanja daljnjeg rasta zaliha sirove nafte u SAD-u.

Proizvodnja u Norveškoj porasla je u listopadu više nego što se službeno predviđalo, zbog ranijeg početka proizvodnje u polju Johan Sverdrup. To polje spada među najveća u Sjevernom moru a njegovi se bareli prodaju na londonskom tržištu.

Analitičari u prosjeku očekuju i da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za oko 1,1 milijun barela. Time bi se rast nastavio četvrti tjedan zaredom. Američki institut za naftu (API) objavit će tjedno izviješće tokom dana a vlada sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 63,44 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like