Ograničena opskrba ponovno podigla cijene nafte

Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle na međunarodnim tržištima prema 56 dolara nakon što je irački ministar vanjskih poslova poručio da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri razmatraju mogućnost duljeg razdoblja ograničene opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 50,02 dolara.

Tržišta su se danas usredotočila na izjavu iračkog ministra vanjskih poslova Džabara al-Luaibija da OPEC i drugi proizvođači razmatraju niz opcija, uključujući i dulje razdoblje ograničene opskrbe, iako je još prerano za odlučivanje o potezima nakon isteka aktualnog sporazuma krajem ožujka iduće godine.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučili su do tog roka smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli globalne zalihe na petogodišnji prosjek i poduprli cijene.

Neki proizvođači smatraju da bi rok primjene sporazuma trebalo produljiti za tri ili četiri mjeseca a neki predlažu da se produlji do kraja iduće godine, navodi irački ministar. Neki pak zagovaraju još jedan ciklus smanjenja opskrbe, napominje al-Luaibi, navodeći poimence Ekvador i Irak.

Njegova izjava nadovezala se na poboljšane procjene o potražnji za naftom koje su u proteklim danima podupirale cijene na naftnim tržištima.

Analitičari ističu poboljšano makroekonomsko okruženje kao važan faktor tih procjena. “Poboljšanje makroekonomskog okruženja trebalo bi potaknuti rast potražnje za naftom u narednih nekoliko tromjesečja, i bude li OPEC još striktniji u poštivanju sporazuma o smanjenju proizvodnje, cijene će nastaviti rasti”, konstatiraju u bilješci analitičari ANZ Researcha.

Odvojeno je OPEC izvijestio da se cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak gotovo i nije promijenila u odnosu na prethodni radni dan i iznosila je 53,81 dolar.

You may also like