Ograničen napredak prema niskougljičnom društvu

Studija
Samo 13 od 132 najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju ugljena, električne energije, nafte i plina obvezalo se smanjiti emisiju ugljičnog dioksida na nulu.

To je pokazalo istraživanje Instituta za klimatske promjene i okoliš Grantham na London School of Economics, Oxford Martin School, Sveučilišta u Oxfordu i Inicijative za tranziciju. Velika većina tvrtki iz cijelog energetskog sektora otkrila je malo informacija o politikama dekarbonizacije u skladu s onoim što znanost govori o promjeni klime.

Izvještaj konstatira da energetski sektor postiže ograničen napredak u ostvarivanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine. Proučeni su javni izvještaji 20 kompanija koje rudare ugljen, 62 dobavljača električne energije i 50 proizvođača nafte i plina. Istraživanjem je utvrđeno da su tri kompanije koje rudare ugljen (BHP Billington, Exxaro Resources i South32), devet električne energije (ČEZ, EDF, Endesa, Enel, Eon, Iberdrola, National Grid, Ørsted i XCEL Energy) i jedan dobavljač nafte i plina (Eni), odredili vremenski rok kako bi se emisije povezane s barem jednom od njihovih osnovnih aktivnosti smanjile na nulu.

Od 13, devet ih je postavilo manje ambiciozni datum do 2050. da bi se postiglo nula emisija a ostale četiri odlučile su se za 2025. ili 2030. godinu. Samo su se tri tvrtke (BHP Billington, Exxaro Resources i XCEL Energy) obvezale ukloniti neizravne emisije, poput emisija proizvedenih proizvodnjom električne energije koja se koristi u njihovim procesima ili kada njihova fosilna goriva spaljuju drugi. Samo 54% ispitanih tvrtki izričito priznaje ciljeve Pariškog sporazuma da ograniči porast globalne temperature na 1,5 ° C, a 39% njih aktivno je podržalo ciljeve. Opskrba energijom čini otprilike 72% globalnih emisija stakleničkih plinova u 2013. godini, prema Centru za klimatska energetska rješenja, javlja Energy reporters.

You may also like

0 comments