Home Uncategorized Ogorec: Novi migrantski val mogao bi se duže zadržati u Hrvatskoj

Ogorec: Novi migrantski val mogao bi se duže zadržati u Hrvatskoj

by Energypress.net

Države članice Europske unije zabrinute su zbog novog vala izbjeglica koji se kreće iz kampova u Turskoj starim, ali i nekim novim rutama prema EU. Izbjeglički val te Ukrajina, borba protiv terorizma, sukobi i upravljanje krizom neke su od tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Sastankom, na kojem su i svi ključni europski akteri i države na balkanskoj ruti, predsjeda njemački ministar Frank-Walter Steinmeier.  U vezi s migrantskom krizom rekao je da se i ove godine očekuje nekoliko tisuća ljudi.

Premijer Tihomir Orešković već je kazao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Hrvatska nema dovoljno kapaciteta za smještaj velikog broja migranata. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić napominje da nema govora o tome da bi se mogla ponoviti migrantska kriza na način kakva je bila lani. “Zasad smo to uspjeli raditi i bez žice, međutim, u životu vrijedi pravilo: ‘Nikad ne reci nikad’. Ako bude potrebe podignuti žicu, morat ćemo podignuti žicu. Za sada smo pokazali da možemo i bez toga”, izjavio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Sve su opcije moguće, smara dr. sc. Drago Župarić-Iljić s Instituta za migracije i narodnosti. “Val dolazaka migranata iz Turske u Grčku je manji, ali sve ovisi o dogovoru visoke politike. Ukoliko Turska odluči pustiti izbjeglice, vrlo je vjerojatno da će među njima, osim Sirijaca i Afganistanaca biti i turskih državljana – oponenata Erdoganovu režimu”, kazao je. Smatra da nema potrebe na granici dizati žicu jer postoje ‘prirodne prepreke’ Dunav i Sava. Tome u prilog ide, dodao je i činjenica da su migranti već počeli iz Grčke tražiti direktan put prema Italiji. Većim izazovom smatra proces integracije izbjeglica koji odluče ostati u Hrvatskoj i u tom bi smislu Hrvatska trebala povući što više sredstava iz Europske unije, piše HRT.

Mario Ogorec, profesor sa studija upravljanja u kriznim situacijama, izjavio je gostujući u emisiji Hrvatska uživo da nema razloga za brigu. “Što će se dogoditi idućih dana teško je reći – ovisi o dogovoru Turske i EU-a. Ako bude kompromisa očekujemo da neće biti naglog izbjegličkog vala, ali ako ne bude dogovora može biti svašta”, rekao je Ogorec. Ako pak dođe do migracija, one će se se odvijati drugačijom dinamikom i u drugačijim okolnostima, dodao je. Kazao je da postoji opastnost da se Hrvatska nađe ograđena izvan schengenskog prostora te upozorio kako bi se izbjeglički val, koji bi išao preko Hrvatske – duže zadržao.

Related Posts