OESS nije našao dokaze da Rusija snabdijeva proruske borce na istoku Ukrajine

Promatrači OESS-a, koji su angažirani u zoni konflikta na istoku Ukrajine, ne posjeduju dokaze za sudjelovanje Rusije u opskrbi snaga, ali sumnjaju da je to moguće, izjavio je glavni tajnik organizacije Lamberto Zannier.

„Jedini je dokaz, ako možemo tako reći, to što konflikt traje mjesecima i vidimo da separatisti nisu ostali bez municije ili goriva. Kada im je potrebna oprema, tenkovi i artiljerija, ako su oni koje imaju uništeni, uvijek dobivaju nove“, izjavio je Zannier, a prenosi RIA Novosti. „Količina tehnike i opreme koju smo vidjeli kod separatista tijekom proteklih meseci nadilazi, prema našim procjenama, onu vojnu opremu koju su mogli naći na istoku Ukrajine. Znači, ona je morala odnekud doći. Nismo vidjeli da je ona došla iz Ukrajine i zato mogu zaključiti da je morala stići s druge strane granice“, objasnio je glavni tajnik OESS-a.

SAD će zadržati sankcije “koje se tiču ​​Krima” sve dok se poluotok ne vrati pod kontrolu Ukrajine, navodi se u pismenom priopćenju glasnogovornice State Departmenta SAD-a Jennifer Psaki, koje je izdano u vezi s godišnjicom krimskog referenduma.”Potvrđujemo da sankcije koje se tiču ​​Krima ostaju na snazi ​​sve dok traje okupacija”, priopćila je američka službenica, a prenosi TASS. “Mi ne priznajemo i nećemo priznati pokušaj Rusije da aneksira Krim”, istaknula je Psaki. Ona je priopćila kako Washington, kao i prije, poluotok smatra dijelom Ukrajine.

Priopćenje službene predstavnice State Departmenta je bilo veoma kritički nastrojeno prema Rusiji. Krimski referendum je nazvan “izmišljenim”, a potezi Moskve “ciničnima”. Osim toga, u dokumentu se tvrdi da se “tijekom posljednje godine situacija u sferi ljudskih prava u Krimu značajno pogoršala” i da su nacionalne manjine na poluotoku “izložene represiji”. Glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentirao je priopćenje State Departmenta, rekavši kako Moskva ni s kim ne namjerava diskutirati o Krimu, pa ni s Washingtonom. “U ovom slučaju će, koliko ja znam, Ministarstvo vanjskih poslova reagirati na priopćenje Psaki, a ja ne želim na njega izravno reagirati. Ne postoji nikakva okupacija Krima. Krim je regija Ruske Federacije. O našim regijama mi ni sa kim ne diskutiramo”, izjavio je Peskov, a prenosi RIA Novosti.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak su usvojili deklaraciju povodom godišnjice ulaska Krima u sastav Rusije. U dokumentu koji je usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova članica Europske unije ističe se da je narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine nedopustivo. Isto tako, izražava se i spremnost EU da nastavi politiku sankcija zbog pripajanja Krima Rusiji. „Zaista moramo ostati snažni, ne samo kako bismo ispoštovali izbor istočnih partnera o tome u kojem se pravcu žele kretati, nego i kako bismo zaštitili pravo izbora kao takvo“, izjavio je ministar vanjskih poslova Litve Linas Linkevičijus, a prenosi Deutsche Welle,

Prema riječima zamjenika direktora briselskog istraživačkog Centra za europske studije Rolanda Freudensteina, usvojeni dokument pokriva sva glavna pitanja. „Naravno, tiče se i stvari koje prevazilaze temu Krima“, ističe stručnjak. „Recimo, konfrontacijsko ponašanje Rusije, utisak da Rusija vodi globalni rat protiv liberalne demokracije, ideja da manje zemlje na granicama nemaju pravo na određenje svojeg vlastitog političkog sistema i svojih saveznika; potpuno nepoštovanje prema granicama i teritorijalnom integritetu Ukrajine.“