Home Ekonomija OECD zbog Brexita obustavio objavu mjesečnih pokazatelja

OECD zbog Brexita obustavio objavu mjesečnih pokazatelja

by Agencije

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je u ponedjeljak da do rujna neće objavljivati redovne mjesečne gospodarske pokazatelje s obzirom na neizvjesnost izazvanu britanskom referendumskom odlukom o napuštanju Europske unije.

OECD svakog mjeseca objavljuje kompozitni vodeći gospodarski pokazatelj (CLI) za sve zemlje članice, osmišljen za detektiranje mogućih promjena u trendovima gospodarskih aktivnosti, podsjeća Reuters. U ponedjeljak su izvijestili da u srpnju i kolovozu neće objaviti taj indeks kako bi imali dovoljno vremena za prikupljanje više podataka.

To nije prvi put da OECD obustavlja objavu ključnih pokazatelja za zemlje članice. Isto su učinili i u travnju i svibnju 2011. godine nakon razornog potresa u Japanu. Tada su među razlozima izdvojili “značajne nepredvidive ili neočekivane događaje”.

Referirajući se na britansku referendumsku odluku, iz OECD-a su poručili kako podaci prikupljeni prije referenduma 23. lipnja ukazuju na stabilnu dinamiku rasta u zemljama OECD-a i oporavku gospodarstava u nastajanju. Bazični podaci koji ′snimaju′ daljnje i potencijalno značajne promjene u očekivanjima neće biti dostupni prije rujna, stoji u OECD-ovu priopćenju.

Iduće redovno izvješće OECD-a o gospodarskim pokazateljima zemalja članica bit će objavljeno 8. rujna, najavili su.

Related Posts