OECD: Treba nam sinergija, a ne trgovinski rat

Upozorenje
Rast svjetskog gospodarstva naglo je usporio u proteklih godinu dana i vlade moraju surađivati kako bi ga potaknule, upozorila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Trgovinske napetosti mogle bi narušiti gospodarske izglede u srednjoročnoj i drugoročnoj perspektivi, upozoravaju iz OECD-a u polugodišnjim gospodarskim prognozama. Procjenjuju da će trgovinska razmjena ove godine porasti tek nešto više od dva posto, najslabije u nekih deset godina, a obnovljene napetosti između SAD-a i Kine mogle bi smanjiti stopu svjetskog gospodarskog rasta u sljedeće dvije do tri godine više od 0,6 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi osjetno usporiti, s prošlogodišnjih 1,8 na samo 1,2 posto u ovoj godini a u idućoj OECD očekuje blagi oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 1,4 posto. Među vodećim gospodarstvima zone primjene zajedničke europske valute najslabiji rast procijenjen je za Italiju, čije bi gospodarstvo ove godine trebalo stagnirati. U 2020. aktivnosti bi trebale porasti 0,6 posto.

Francusko bi gospodarstvo trebalo bilježiti ravnomjerni rast, za skromnh 1,3 posto. Aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu, onom SAD-a, porast će ove godine 2,8 posto, te usporiti u 2020. na 2,3 posto, izračunali su u OECD-u. Kina bi ove godine trebala zabilježiti stopu rasta od 6,2 posto, koja bi u 2020. trebala kliznuti na 6,0 posto.

U OEDC-u upozoravaju na brojne rizike koji bi mogli ugroziti aktivnosti, uključujući nove trgovinske napetosti ali i dug privatnog sektora u Kini i drugim zemljama. Ističu također da se životni standard u 36 članica OECD-a poboljšava presporo da bi se značajno smanjila nejednakost. Realne će plaće po njihovim procjenama porasti ove i iduće godine manje od 1,5 posto unatoč tome što je nezaposlenost na najnižoj razini u gotovo četiri desetljeća.

Od presudne je važnosti da se ponovo pokrenu multilateralni trgovionski pregovori, zaključuju. Ujedno bi vlade u regijama s niskim stopama gospodarskog rasta, poput eurozone, trebale iskoristiti priliku koju nude niske kamatne stope da potaknu gospodarstvo strukturnim reformama i ulaganjima. Proritet bi im trebala biti digitalna infrastruktura, transport, zelena energija i obrazovanje odraslih, preporučuju.

Traži se rješenje

Huwaei i Google raspravljaju o mogućim rješenjima za američka ograničenja kompanijama koje posluju s kineskim telekomunikacijskim divom, izjavio je u utorak njegov osnivač Ren Zhengfei za kineske medije. „Google je dobra i vrlo odgovorna kompanija”, naglasio je Ren.

Dodao je da su Google i Huawei prošlog tjedna raspravljali o mjerama kojima je američko ministarstvo domaćim kompanijama nastojalo ublažiti posljedice ograničenja i obaveze dobivanja dozvole za isporuku proizvoda Huaweiju.

Ministarstvo je jučer objavilo da će biti pošteđene te obaveze u sljedeća tri mjeseca. Google je odvojeno jučer priopćio kako će nastaviti podržavati postojeće Huaweijeve pametne telefone koji koriste njegov operativni sustav Android. Međutim, nakon što ograničenja stupe na snagu, neke popularne usluge kao što su Google Maps i Gmail mogle bi biti nedostupne na Huaweijevim mobitelima, što ih čini manje poželjnima.

Zabrana također utječe na američke proizvođače čipova kao što su Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom. Kompanije su izvijestile zaposlenike da do daljnjega neće poslovati s Huaweijem, piše Bloomberg News, pozivajući se na upućene izvore.

Njemački proizvođač čipova Infineon jučer je također objavio da obustavlja isporuku čipova proizvedenih u SAD-u kineskoj kompaniji. Istodobno je opovrgnuo izvješća da je u potpunosti obustavio isporuku čipova Huaweiju. „Europa nastavlja vrlo blisku komunikaciju s nama”, rekao je Ren, dodajući kako Huaweijeva tehnologija za mobilne mreže nove generacije 5G odgovara europskim potrebama.

Washington traži od europskih saveznika da ne koriste Huwaeijevu 5G tehnologiju iz sigurnosnih razloga. Američka vlada tvrdi da Huawei pomaže Pekingu u špijunaži iako to ničime nisu dokazali. Trgovinska komora EU-a u Kini naglasila je jučer da se protivi „zloupotrebi nacionalne sigurnosti u ime trgovinskih pregovora ili protekcionizma”.

Ren pak tvrdi da se Huawei, drugi proizvođač pametnih telefona u svijetu, nakon Samsunga, može nositi s pritiskom SAD-a. „Naši su kapaciteti jako veliki. Kompanija neće imati negativan rast i ovo neće naštetiti industriji. Po pitanju 5G tehnologije, nitko ne može nadmašiti Huawei u sljedeće dvije do tri godine”, rekao je kineski biznismen.

Huaweijevo uvrštavanje na američku crnu listu vremenski se poklopilo s intenziviranjem trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Nakon višemjesečnih pregovora koji su propali prošlog mjeseca SAD je podigao carine na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila podizanjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a. Trgovinski rat je poremetio opskrbne lance i uzdrmao tržišta, prijeteći svjetskom gospodarskom rastu.

You may also like

0 comments