OECD poboljšao izglede za gospodarstva u nastajanju

Usporavanje aktivnosti u gospodarstvima u nastajanju pokazuje naznake stišavanja, ocijenili su u srijedu u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), dodajući da se izgledi poboljšavaju u Brazilu i Rusiji a u Kini stabiliziraju, dok se u Sjedinjenim Državama nastavljaju pogoršavati.

Ključni indeks za OECD-ove zemlje u cjelini, kod kojeg 100 bodova označava dugoročni prosjek, u ožujku je iznosio 99,6 bodova, što znači da je skliznuo blagi 0,1 indeksni bod u odnosu na mjesec ranije.

U najnovijem pregledu gospodarskih uvjeta odgovarajući indeks za Kinu, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, zadržao se na 98,3 boda. Brazilski je zabilježio istu vrijednost, što znači da je poboljšan za 0,3 boda, a ruski je uvećan na 98,6 bodova, s 98,4 boda u mjesecu ranije.

Najnoviji glavni gospodarski pokazatelj kojeg OECD mjesečno izrađuje s ciljem detektiranja točki zaokreta u gospodarskim trendovima pokazao je stabilni tempo rasta gospodarstava 19 zemalja eurozone, uz klizanje indeksa sa 100,5 na 100,4 boda.

Indeks na Francusku, drugo po veličini gospodarstvo eurozone, ostao je nepromijenjen, na 100,9 bodova, dok je za Italiju, treće najveće gospodarstvo, skliznuo je na 100,7 s 100,8 bodova, stoji u izvješću OECD-a, objavljenom u srijedu.

Odgovarajući indeks za SAD, najveće svjetsko gospodarstvo, skliznuo je pak na 98,8 bodova, s 98,9 bodova, dok se britanski zadržao na 99,1 bodu te i dalje ukazuje na usporavanje rasta. Za njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni, odgovarajući je indeks ostao nepromijenjen, na 99,7 bodova.

“Kompozitni vodeći indikatori nastavljaju ukazivati na smirivanje gospodarskog rasta u SAD-u i u Velikoj Britaniji, a za Italiju su sada potvrđeni izgledi za usporavanje rasta”, navodi se u OECD-ovu priopćenju.

You may also like