OECD je podigao prognozu ekonomskog rasta Italije

Rim – Talijansko gospodarstvo ove će godine zabilježiti rast od 0,6 posto, predviđaju u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), čime je podignuta njihova prognoza 0,2-postotnog rasta iz studenoga lani.

Nove OECD-ove projekcije za treće po veličini gospodarstvo eurozone u skladu su s onima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), talijanske vlade i središnje banke. Skroman rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini označio bi tako prvu godinu rasta aktivnosti nakon trogodišnjeg razdoblja recesije. Italija nije zabilježila rast nijedno tromjesečje od sredine 2011. godine, podsjeća Reuters.

U obimnom izvješću za Italiju stoji prognoza rasta od 0,4 posto za ovu godinu, no OECD-ov čelnik Angel Gurria u četvrtak je novinarima na predstavljanju novih projekcija u Rimu kazao da je najnoviji razvoj događaja zahtijevao reviziju tih projekcija naviše. OECD je stoga podigao i prognoze rasta za 2016. godinu, na 1,3 posto, s jedan posto projiciranih u studenome prošle godine. Podršku oporavku talijanskog gospodarstva pružit će ekspanzivne mjere monetarne politike Europske središnje banke (ECB), deprecijacija eura koja će pomoći izvozu, oštar pad cijena nafte i manje restriktivna fiskalna politika vlade, mišljenja su u OECD-u. Dodaju ipak da postoji rizik slabljenja aktivnosti, upozoravajući da ECB-ov program kupnje obveznica možda neće uspjeti oživjeti kreditiranje pa bi se klima na tržištima mogla okrenuti protiv Italije, pogođene duljim razdobljem slabog rasta i golemim dugovima.

Što se tiče državnih financija, OECD je smanjio prognoze talijanskog proračunskog manjka na 2,7 posto BDP-a, s 2,8 posto, što je još dublje ispod gornje dopuštenih tri posto u EU i više-manje u skladu s ciljanih 2,6 posto u tamošnjoj vladi. U OECD-u prognoziraju nastavak uzlaznog trenda po pitanju razine javnoga duga, inače najvećeg u eurozoni nakon Grčke, a koji bi iduće godine trebao dosegnuti rekordnih 133,5 posto BDP-a, nakon projiciranih 132,8 posto za ovu godinu.

Na listi OECD-ovih preporuka Italiji ponovno se nalazi provedba strukturalnih reformi tržišta rada i pravosudnog sustava, povećanje konkurentnosti, pojednostavljenje zakonodavstva i suzbijanje korupcije. Budu li reforme koje planira vlada premijera Mattea Renzija u iduće dvije godine u potpunosti provedene, one bi mogle povećati BDP za šest posto u razdoblju od deset godina, mišljenja su u OECD-u. Takve su prognoze u rangu sličnih ohrabrujućih prognozi vlade na čelu s tehnokratom Marijem Montijem iz 2012., podsjeća Reuters. “U prošlosti mnogi dobri reformski projekti nisu u potpunosti bili provedeni, lišeći gospodarstvo potpunih koristi”, ustvrdili su u OECD-ovu izvješću.

Procjenjuju da zasad potencijalna stopa rasta talijanskog gospodarstva, tempo kojim gospodarstvo može rasti bez generiranja inflacije, iznosi svega 0,2 posto.