Odustanak od nuklearne energije povećat će ugljični otisak

Analiza IEA
Nuklearna energija suočava se s neizvjesnom budućnošću u mnogim zemljama.

Stoga se u razvijenim gospodarstvima u svijetu javlja rizik od strmoglavog pada njezine uporabe što bi, pak, moglo rezultirati milijardama tona dodanih emisija ugljika, ističe se u izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA) Nuclear Power in a Clean Energy System.

Nuklearna energija, navodi se u izvješću, drugi je po veličini izvor energije s niskom emisijom ugljika u svijetu na koji otpada 10 posto globalne proizvodnje električne energije. Na prvome mjestu nalazi se hidroenergija (16 posto).

U naprednim gospodarstvima kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada ili Europska unija, nuklearna energija je već više od 30 godina najveći izvor električne energije s niskim udjelom ugljika i zauzima vrlo važno mjesto u sigurnosti opskrbe nekih zemalja.

No, prema izvješću, budućnost nuklearne energije je neizvjesna zbog starenja takvih postrojenja. Točnije, u razvijenim gospodarstvima nuklearne elektrane se počinju zatvarati jer im istječe radni vijek. Tomu djelomično pridonose i politike koje promoviraju njihovo ukidanje te drugi gospodarski i regulatorni čimbenici. A bez promjena u politikama, razvijena gospodarstva mogla bi do 2025. izgubiti 25 posto svojeg nuklearnog kapaciteta, a čak do dvije trećine do 2040. godine.

“Bez važnog doprinosa nuklearne energije, globalna energetska tranzicija bit će puno teža”, napomenuo je izvršni direktor IEA-a Fatih Birol. “Pored obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i drugih inovativnih tehnologija, nuklearna energija može značajno pridonijeti postizanju ciljeva održive energije i povećanju energetske sigurnosti. Međutim, ako se ne prevladaju prepreke s kojima se ona susreće, njezina uloga uskoro u cijelom svijetu značajno će pasti, posebice u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Japanu”, zaključio je Birol za IEA.

You may also like

0 comments