Odrubljena glava pripadala je poslodavcu osumnjičenoga

Muškarac kojemu je odrubljena glava u petak u terorističkom napadu na tvornicu industrijskog plina blizu Lyona u Francuskoj, bio je poslodavac Yassina Salhija, počinitelja napada koji je priveden, doznaje se iz dobro upućenih izvora. Glava žrtve, šefa lokalne prijevozničke tvrtke, pronađena je obješena na žičanoj ogradi tvornice američke tvrtke Air Products u Saint-Quentin-Fallavieru. Oko nje su bile izvješene vije islamističke zastave. Tijelo ubijenoga pronađeno je u krugu tvornice, navodi isti izvor.

Ovo je prvi put da je nekoj osobi odrubljena glava u Francuskoj u terorističkom napadu, praksa koju su do sada primjenjivali pripadnici terorističke Islamske države u Iraku i Siriji. Počinitelja napada Yassina Salhija (35) uhitio je na licu mjesta vatrogasac nakon eksplozije. On je, po riječima francuskog ministra unutarnjih poslova bio od 2006. do 2008. pod nadzorom službi sigurnosti zbog sumnje u pripadanje radikalnim krugovima. Predstavnici glavne islamske organizacije u Francuskoj osudili su u petak napad počinjen u području Lyona pozivajući “cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost”.

Vijeće francuskih Muslimana priopćilo je da “osuđuje s najvećom odlučnošću teroristički napad na tvornicu Air Products iz Saint-Quentin-Fallaviera u departmanu Isere, regiji Rhone-Allpes” u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, napisao je čelnik te institucije Dalil Boubakeur u priopćenju. “Vijeće želi izraziti najdublje zgražanje zbog tog čina koji se ne može pozivati ni na jednu religiju ili bilo koji drugi motiv”, dodao je on i pozvao “cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost”.  Čelnik Nacionalnog opservatorija protiv islamofobije Abdallah Zekri također je oštro osudio napad nazvavši ga “barbarskim činom” koji je u potpunoj suprotnosti s vrijednostima islama

You may also like