Home Ekonomija Odobreno 616 projekata energetske obnove zgrada

Odobreno 616 projekata energetske obnove zgrada

by Marijan Opacak

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević na konferenciji za novinare objavili su rezultate o završetku javnog poziva o energetskoj obnovi višestambenih zgrada.

Ministar je naglasio kako je zaprimljeno 750 projektnih prijedloga, od kojih je 616 odobreno jer je imalo svu potrebnu dokumentaciju. Na raspolaganju imaju 629 milijuna kuna koja će biti raspodjeljena. 60 posto troškova će se financirati iz europskih fondova, 40 posto će pokriti građani. To će rezultirati energetskom uštedom, smanjenjem emisije CO2 i, naravno ljepšim izgledom.

Najviše projekata je stiglo iz Rijeke (128), Zagreba (80), Splita (30), Pule (25), Osijeka (27), Velike Gorice (20), Zadra (14), Varaždina (11)…

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 100.000 kuna, a najviši 13 milijuna kuna.

Ministar je napomenuo da ovo nije zadnji projekt takvog tipa, na jednu od idućih sjednica Vlade, bit će usvojen i program za obnove zgrada javnog sektora, najavio je i pozvao građevinske tvrtke da se pripreme i iskoriste dobre poslovne mogućnosti.

(HRT)

Related Posts