Odobrena koncentracija Konzuma i Kozma

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju kojom trgovački lanac Konzum stječe 100 posto udjela u temeljnom kapitalu drogerije Kozmo, izvijestili su u petak iz Agencije.

Specifičnost ove koncentracije je povratak Konzuma na mjerodavno tržište trgovine na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama na području Hrvatske, navode iz Agencije. Kozmo je, naime, u sklopu Konzuma poslovao od 2005. da bi tvrtka Kozmo bila osnovana u 2009. te prodano društvu Nexus.

Ovom transakcijom Konzum ga vraća u svoj portfelj, a razlozi za to su potreba za financijskom konsolidacijom poslovanja Kozma kroz povećanje konkurentnosti, posebno u kontekstu glavnih konkurenata na mjerodavnom tržištu. Koncentracija će, navodi se, omogućiti dugoročnu održivost i daljnji razvoj poslovanja Kozma. Prema visini tržišnog udjela Kozmo je treći od četiri tržišna takmaca, a najznačajnije tržišne udjele ostvaruju Dm-drogerie markt, Müller i Bipa.

Kozmo posluje u 17 hrvatskih županija, a najznačajnije udjele, od 10 do 20 posto, ostvaruje na području Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Istarske i Požeško-slavonske županije. Na javni poziv za dostavljanje primjedbi i mišljenja na koncentraciju, objavljen na službenim mrežnim stranicama, Agencija nije zaprimila nijedan podnesak.

You may also like